Kruidenzout
Ingrediënten
• paar flinke takjes verse rozemarijn en tijm, je moet ½ kopje gehakte blaadjes overhouden
• 1/2 kopje grof zeezout
• 2 teentjes knoflook
Benodigdheden
Chefsmes of Santoku-mes, keukenpapier, snijplank, vijzel, bakplaat, bakpapier, 1 à 2 glazen beugelpotjes van 100 ml, keukentouw, naamkaartje
Let op: steriliseer het potje vóór gebruik. Dat kan op hoge temperatuur in de afwasmachine, of door hem 20 minuten uit te koken. Of steriliseer het potje in de oven, 5 minuten op 150˚C. Reinig de rubberen ring apart, in een heet sopje.
Bereiding
- Was de kruiden en verwijder de harde steeltjes tot je alleen de blaadjes over hebt. Dep de kruiden droog met keukenpapier.
- Snijd de kruiden fijn.
- Pel de knoflook en verwijder indien nodig de groene kern. Snij in grove stukjes.
- Doe de knoflook, samen met 1 eetlepel zout, in de vijzel en laat dit een paar minuutjes staan. Vijzel hem dan samen met het zout fijn.
- Voeg de verse kruiden toe en de rest van het zout. Vijzel alles samen fijn tot het zoutmengsel de textuur van grof zand heeft.
- Bekleed de bakplaat met bakpapier en spreid het kruidenzout erop uit.
- Laat het kruidenzout op een luchtige plek – bijvoorbeeld bij een open raam – 2 à 3 dagen drogen.
- Doe het kruidenzout in het gesteriliseerde potje. Bind er een stukje keukentouw omheen met daaraan een lief kaartje.
- Je kunt dit kruidenzout ongeveer 2 maanden bewaren.