Steun Walter de walrus

Deze winter werken Dille & Kamille en WWF voor het zesde jaar op rij samen om de kwetsbare natuur van het Noordpoolgebied, en het leefgebied van een bijzonder dier, te beschermen.

Het dier waar we ons dit jaar – samen met jou – voor inzetten is de walrus. Met de aankoop van een hanger van Walter de walrus steun je met 1 euro het Noordpoolprogramma van WWF. Help jij ook weer mee?

Hier bekijken & bestellen >

Wat is er aan de hand in het Noordpoolgebied?

Walrussen zijn afhankelijk van zee-ijs, maar door klimaatverandering is dit snel aan het afnemen en ontstaan er allerlei bedreigingen voor deze diersoort.

Op weinig plekken zijn de effecten van klimaatverandering meer te merken dan in het Noordpoolgebied: dit gebied warmt drie keer sneller op dan de rest van de wereld. Walrussen zijn afhankelijk van zee-ijs, maar door de snelle opwarming van de aarde smelt hun leefgebied letterlijk onder hen vandaan en is er steeds minder zee-ijs beschikbaar voor de walrus. Ze moeten op zoek naar nieuwe rustplaatsen op het land waardoor ze verder moeten zwemmen, verbruiken meer energie tijdens het zoeken naar voedsel en krijgen een steeds kleiner leefgebied.

Door het smelten van het zee-ijs wordt het Noordpoolgebied ook toegankelijker voor scheepvaart en olie- en gaswinning. Juist de ondiepe zeeën zijn economisch interessant waardoor het leefgebied van de walrus wordt verstoord. Door deze activiteiten hebben walrussen bovendien weinig mogelijkheden om naar andere gebieden te migreren.

Lees meer over de walrus >

Help je mee de walrus te beschermen?

Met de aankoop van een hanger van Walter de walrus steun je met 1 euro het onderzoek van WWF naar de gevolgen van klimaatverandering voor het leefgebied van de walrus. Hierdoor kunnen walrussen beter beschermd worden.

Bekijk hier het verhaal van Walter de walrus!

Win een Dille & Kamille cadeaupakket 

WWF en Dille & Kamille werken ook dit jaar weer samen om mensen te inspireren in harmonie met de natuur te leven. Daarbij bestaat Dille & Kamille dit jaar 50 jaar!

Om dat te vieren organiseren wij een kleurwedstrijd met Walter de walrus, waarmee je kans maakt op een cadeaupakket t.w.v. 25 euro. 

Zo doe je mee!
Download de kleurplaat van Walter en laat je fantasie en creativiteit de vrije loop! Schrijf je naam, telefoonnummer en email-adres op de achterkant en lever de kleurplaat in bij een Dille & Kamille bij jou in de buurt. In de week van 9 december worden de winnaars bekend gemaakt*. 

*Elke Dille & Kamille kiest één winnaar uit de ingeleverde kleurplaten bij de betreffende winkel. 

Met jouw steun… 

Voor het zesde jaar op rij steunen we met elkaar een bijzonder dier in het Noordpoolgebied. Na Lumi de ijsbeer (2019), Olen het rendier (2020), Vinnie de poolvos (2021), Elin de sneeuwuil (2022), Nio de narwal (2023) is het nu, in 2024 de beurt aan Walter de walrus.

Vorig jaar konden we dankzij jullie 27.500 euro doneren aan het Noordpoolprogramma van WWF! 

Dit jaar hopen we met deze samenwerking weer een mooie donatie aan WWF te kunnen doen. Van elke verkochte hanger van Walter de walrus gaat 1 euro naar het onderzoek van WWF naar de gevolgen van klimaatverandering voor het leefgebied van de walrus. Hierdoor kunnen walrussen beter beschermd worden. Bedankt voor je steun!

Leefgebied

Walrussen komen alleen in het Noordpoolgebied voor. De meest recente schattingen gaan ervan uit dat er ruim 225.000 volwassen walrussen zijn. De forse zoogdieren zijn grijs-bruin van kleur en hebben een dikke speklaag en een hele dikke huid. Ze wegen tussen de 400 en 1800 kilo en kunnen 15 tot 30 jaar oud worden.

Zowel mannelijke als vrouwelijke walrussen hebben twee slagtanden, maar de tanden van de mannetjes zijn langer. In de taal van de Inuit heet een walrus ‘aivuk’ of ‘aivik’ wat ‘tandloper’ betekent. Deze naam hebben walrussen te danken aan het feit dat ze hun slagtanden gebruiken om zich uit het water op een ijsschots te trekken om uit te rusten.

Groepsdieren

Walrussen leven in grote groepen die zijn samengesteld uit kleinere groepen van een mannetje met een groepje vrouwtjes eromheen. Ze zijn afhankelijk van ondiepe wateren voor het vinden van hun voedsel (schelpdieren die ze met hun gevoelige snorharen op de bodem van de zee opsporen) en gebruiken zee-ijs als rustplaats. Walrussen komen ook aan land om te rusten. Hier liggen deze kuddedieren het liefst heel dicht tegen elkaar aan op (zand)stranden of kliffen. Ze hebben niet veel natuurlijke vijanden. Wel zijn walrussen snel bang en vluchten ze de zee in als er een schip in de buurt komt of een vliegtuig overvliegt.

Klik hier voor meer informatie over het werk dat WWF doet op de Noordpool >

Dille & Kamille en WWF 

Sinds 1974 wil Dille & Kamille mensen inspireren om bewust te leven, in harmonie met elkaar en de natuur. Daarom werken we ook dit jaar weer samen met WWF om de kwetsbare natuur van het Noordpoolgebied, en het leefgebied van een bijzonder dier, te beschermen.  

Met de aankoop van een hanger van Walter steun je met 1 euro het Noordpoolprogramma van WWF. Zo kunnen we met elkaar een bijdrage leveren aan het behoud  van het leefgebied van alle Noordpoolbewoners. Bedankt voor je steun!