Alles over barbecues...

Het mooie weer is in aantocht! Dit betekent vaker lekker buiten genieten en eten met vrienden en familie. Wij vinden barbecueën dan altijd heel gezellig. Lees hier onze  tips & tricks over barbecueën.

Onze tips:

  • Werk hygiënisch: wel zo fris: gebruik aparte snijplanken voor vlees (vooral kip), vis en groente. Zo kunnen bacteriën zich niet verspreiden. En leg gebakken vlees niet terug op de plank waarop je rauw vlees hebt gesneden. Was messen en ander keukengerei na gebruik goed af.

  • Een citroentje tussendoor: staat er van alles op je BBQ-menu, vlees, garnalen en groente bijvoorbeeld? Wrijf dan het rooster tussen de gerechten door in met een halve citroen: dat maakt het weer schoon en zo gaan je gerechten niet naar elkaar smaken. 

  • Slimme serveerschaal: bij een goede barbecue horen natuurlijke lekkere sausjes en dips! Serveer ze in onze muffinbakplaat: die heeft 6 of 12 vakjes dus je kunt er veel in kwijt. Zo'n overzichtelijke 'serveerschaal' geeft handig door en dat scheelt morsen.
  • Rijg het aan een spiesje: gemarineerde stukjes vlees of kip, allerlei (stevige) vis, grote garnalen, groente zoals ui, venkel, paprika en champignons: allemaal zijn ze heerlijk aan een spies/BBQ-pen. Die kan van metaal of hout zijn. Leg houten prikkers eerst een uurtje in water: dat voorkomt dat ze straks verbranden. Grote stukken groente, maar ook grote garnalen, rijg je het best aan 2 spiesjes naast elkaar. Dan kun je ze makkelijk boven de BBQ omdraaien zonder dat ze 'kantelen'. 

  • Precies goed gaar dankzij 2 zones: Groenten, vlees en zeker vis en garnalen worden tijdens het barbecueën snel te gaar. Of zwart van buiten en nog rauw van binnen – niet lekker. Dit voorkom je door de 'twee-zones-techniek'. Dat klinkt slim en dat is het ook. Het werkt zo:
    • Aan één kant van je barbecue leg je kooltjes, de andere kant blijft leeg.
    • Boven de hete kooltjes schroei je het gerecht dicht.
    • Vervolgens schuif je het naar de koelere kant. Door de indirecte warmte van de hete zone kan je gerecht hier rustig verder garen.

Een schoon BBQ-rooster met respect voor het milieu

  • Meteen na gebruik het BBQ-rooster schoonmaken is het makkelijkste, dat weet je natuurlijk. Een slimme en milieuvriendelijke tip: snijd een ui doormidden, prik een helft aan een lange vork en wrijf het nog warme rooster in met het snijvlak. Het zure uienvocht haalt het vuil weg. vergeet ook de achterkant van het rooster niet! 

  • Heb je na een avondje heerlijk barbecueën geen zin meer in poetsen? Schrik dan als je de BBQ een volgende keer gebruikt niet van het aangekoekte rooster maar pak de dubbelkoolzure soda. Maak een papje van 3 eetl. soda en 1 eetl. water en smeer hier het rooster mee in. Laat dit een kwartiertje inwerken, maak schoon met een schuursponsje – schrobben is niet nodig – en spoel af met heet water. Laat het goed drogen voor je de BBQ weer opbergt.

  • Zo voorkom je dat het rooster gaat roesten: wrijf het schone, droge rooster in met wat olijfolie en doe dit na elke keer schoonmaken.

Checklist voor de perfecte barbecue:

Voor de BBQ

• Briketten of kooltjes
• Aanmaakstokjes
• Lucifers
• Aluminiumfolie (handig voor bv. vispakketjes en om aardappels in te poffen)
• Metalen of houten spiezen

Op tafel

• Karaffen voor water, limonade en wijn
• Borden, bestek en glazen
• Servetten

Om te roosteren & bijgerechten

• Vlees en vis (bv. biefstuk, kipspiesjes, hamburgers, worstjes, karbonades en speklapjes)
• Vis (bv. zalmfilet, gamba's of tonijn)
• Vegetarisch (bv. groenteburgers, tofu, falafelspiesjes)
• Groente (bv. (punt)paprika, grote champignons, venkel, uien, courgette, maiskolven, aardappels om te poffen)
• Een frisse salade
• Fruitsalade
• Sausjes
• Stokbrood, focaccia of flatbread