Gietijzeren pannen
Deze robuuste pan van gegoten ijzer neemt hitte gelijkmatig op en geeft die langzaam af. De sterke, dubbele emaillelaag beschermt tegen aanbakken en zorgt voor eenvoudig en hygiënisch schoonmaken. Een ideale pan dus voor allerlei bereidingen, van bakken tot sudderen en stoven, afhankelijk van het model. Om jarenlang plezier van te hebben!
Gebruik
- Was je pan vóór het eerste gebruik af met heet water en afwasmiddel. Spoel hem na met schoon water en droog zowel binnen- als buitenzijde zorgvuldig af.
- De randen (van zowel pannen als deksels) zijn niet geëmailleerd. Het ijzer is hier vat- baar voor (vlieg)roest. Wrijf als bescher- ming deze zwarte randen daarom vóór het eerste gebruik in met een drup (olijf)olie. Herhaal daarna met regelmaat.
- De pan is niet geschikt voor de afwas machine.
- Geschikt voor gebruik op alle warmtebron- nen: gas, inductie, elektrisch, halogeen en keramisch.
- Niet geschikt voor de magnetron.
- Bij gebruik op een glazen kookplaat: til de pan op in plaats van te schuiven. Dit voorkomt krassen op je kookplaat.
- Kies voor de juiste maat pit of warmteplaat. De straling/vlam moet onder de pan blijven, zodat de zijkant en handvatten niet oververhit raken.
- Verhit de pan nooit als hij leeg is, gebruik altijd een bakproduct (bv. olie of boter) of vloeistof (water, wijn, bouillon e.d.). Droog- koken kan het emaille beschadigen.
- Ook geschikt voor gebruik in de oven, tot max. 300 °C. Plaats de pan altijd op een rooster, nooit rechtstreeks op de bodem van de oven. Let op: pannen met houten handvat zijn niet geschikt voor ovengebruik.
- Scherp keukengerei, bijvoorbeeld van metaal, kan de emaillelaag beschadigen. Gebruik daarom houten of kunststof lepels en spatels.
- Pas op met extreme temperatuur wis- selingen om springen van de emaillelaag te voorkomen. Schenk nooit koud water in een hete pan. Wil je vocht toevoegen tijdens het bereiden van je gerecht? Ver- warm dit dan eerst voor.



Onderhoud
Laat de pan na gebruik afkoelen. Borstel hem vervolgens schoon met heet water en wat afwasmiddel. Gebruik geen metalen sponsjes of schuurmiddel, daarmee beschadig je het oppervlak van de pan.
Droog de pan goed af voor je hem opbergt. Is je pan aangekoekt? Laat hem een paar uur weken met heet water en afwasmiddel. Zo komen achtergebleven restjes los. Daarna afwassen. Wrijf vóór het opbergen de randjes in met een drup (olijf)olie.
Pas op!
- Let op: handgrepen en dekselknop worden warm tijdens het koken. Bescherm je handen altijd met pannenlappen, ovenwanten of een droge doek.
- Houd een pan op het vuur altijd buiten het bereik van kleine kinderen.