Kruiden en specerijen: onmisbaar in de keuken

Bij Dille & Kamille zijn we gek op kruiden en specerijen! Het zijn echte smaakmakers en bovendien geef je er je gerechten een persoonlijk tintje mee. Hieronder vind je 10 kruiden en specerijen – met een lekker recept én leuke poster - die volgens ons onmisbaar zijn in de keuken. Je kunt het lijstje natuurlijk aanvullen met je eigen favorieten en je kruidenverzameling steeds uitbreiden. Probeer, experimenteer en vooral: proef!

10 onmisbare kruiden en specerijen:

1. Zwarte peperbolletjes Geurig en pittig, maar niet heet
Een fantastische smaakmaker voor bijna alle gerechten: zwarte peper 'uit de molen'. Onmisbaar in marinades en onderdeel van allerlei Aziatische en Noord-Afrikaanse kruidenmengsels.

TIP: Maal of kneus peper altijd vers, poeder verliest snel geur en smaak.

2. Gerookt paprikapoeder of pimentón Zoet (= mild), licht pittig of pikant
Dit paprikapoeder dankt het heerlijke rookaroma aan de paprika’s en pepers die gedurende vijftien dagen boven een smeulend vuur van eikenhout zijn gedroogd.

Voor Spaanse gerechten zoals paella en allerlei tapas, maar ook voor gebakken vis, schaal- en schelpdieren, eiergerechten, worstjes, kip, bonenschotels, geroosterde aardappelen en andere groenten.

TIP: Pimentón is ook verkrijgbaar in vlokken.

3. Nootmuskaat Warm kruidig en intens geurig
Lekker over gekookte of gestoomde groenten zoals sperzieboontjes en spruitjes, door aardappelpuree en kaas- of bechamelsaus, in nagerechten en chutneys. 

TIP: Rasp nootmuskaat altijd vers, voorgemalen poeder verliest snel geur en smaak.  

4. Rozemarijn Intens kruidig, iets harsachtige geur
Geeft lams- en varkensvlees, kip, tomatensaus, geroosterde aardappelen en andere groenten, peulvruchten en stoofschotels een authentiek mediterrane smaak en geur. Rozemarijn kun je zowel gedroogd als vers gebruiken.

TIP: Laat hele takjes rozemarijn meestoven maar verwijder ze vóór het opdienen: de blaadjes zijn vrij hard. 

5. Tijm Kruidig, iets bitter, intens geurig
Nog een mediterrane topper! Te gebruiken in allerlei Franse gerechten, bij gebakken paddenstoelen, geroosterde aardappels en groenten, bij stevige witvis, in soep en (tomaten)sauzen, in marinades voor vlees, kip en wild, bij varkens-, lamsvlees en konijn. Tijm kun je zowel gedroogd als vers gebruiken.

TIP: Laat wat takjes tijm meestoven in suddergerechten, in een zgn. 'bouquet garni' samengebonden met een laurierblaadje en wat takjes peterselie.

6. Laurierblaadjes Kruidig, iets bitter
Deze blaadjes gebruik je in allerlei Franse en Italiaanse gerechten, bij gepocheerde vis, in marinades voor vlees en wild, in een 'bouquet garni' in stoofschotels, in sauzen, soep en bouillon, bij zuurkool en geroosterde aardappels en groenten. 

TIP: Laat laurier meetrekken in een gerecht en verwijder het vóór het opdienen. Je kunt de blaadjes gedroogd gebruiken maar ook vers: kies dan de stevige, iets oudere blaadjes.

7. Kerriepoeder Mild of pikant  
Deze pittige, Oosterse specerijenmix van o.a. koriander, komijn, cayennepeper en gember dankt zijn diepgele kleur aan de kurkuma. De milde variant gebruik je bv. voor kerriesaus, bij (gebakken) vis en kip en in mayonaise. De pikante versie is de basis van allerlei heerlijke Indiase curries en Surinaamse of Indonesische gerechten.   

TIP: Kerriepoeder geeft de meeste smaak en geur als je het, vóór je de overige gerechten toevoegt, even fruit in de koekenpan.

Ras el hanout

8. Ras el hanout Geurige specerijenmix
Deze Noord-Afrikaanse specerijenmix bestaat o.a. uit zwarte peper, kaneel, kruidnagel, gember en komijn. Je gebruikt het in Marokkaanse gerechten zoals tajines, lamsvlees en couscous. Ras el hanout is ook heerlijk bij gestoofde aubergines en andere groenten.

TIP: Ook lekker: wat ras el hanout door olijfolie als dip voor Marokkaans brood of hardgekookte kwarteleitjes.

9. Kaneel Zoet en intens geurig, als 'pijpjes' of gemalen
Kaneel is heerlijk in zowel hartige als zoete gerechten. Je gebruikt het in allerlei Aziatische en Noord-Afrikaanse recepten, maar natuurlijk ook in gebak en desserts, bij stoofpeertjes en appelmoes, in warme wijn of cider.

TIP: Laat kaneelpijpjes meetrekken in een gerecht en verwijder ze vóór het opdienen

10. Speculaaskruiden Zoetkruidige specerijenmix
Dit geurige mengsel van o.a. kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, gember, koriander en kardemom gebruik je natuurlijk voor het bakken van de lekkerste speculaasjes, maar probeer speculaaskruiden ook eens in desserts (zelfgemaakt ijs!) en gebak. Ook lekker in een hartige stoofschotel!

Tip: gebruik bij het maken van speculaasjes een authentiek speculaasplankje 

Ook onmisbaar in de keuken: peterselie en basilicum

Koken zonder peterselie en/of basilicum kan niet, vinden wij, en daarom voegen we ook deze kruiden nog aan dit lijstje toe. Gebruik deze groene kruiden bij voorkeur vers: je kweekt ze heel eenvoudig zelf, van zaadjes of kant-en-klaar gekochte plantjes.

Peterselie 
Heerlijk in bouillon, soepen, sauzen en kruidenboter, bij vis, schaal- en schelpdieren, in  eiergerechten en stoofschotels en fijngeknipt over groenten en aardappelen. 

TIP: Er bestaat zowel gekrulde als 'platte' peterselie. Die met de platte blaadjes heeft wat meer smaak, de krulvariant is mooi als garnering. 

Peterselie zaadjes

Basilicum
Perfect te gebruiken in allerlei Italiaanse gerechten, in tomatensaus en -soep en natuurlijk als basis voor pesto. Ook erg lekker: aardbeien met wat basilicum en onze 12 jaar gerijpte balsamicoazijn!

TIP: Koop een gezond basilicumplantje bij de groenteboer en zet het over in een grotere pot. Zo heb je de hele zomer verse basilicum!

Bekijk al onze kruiden en specerijen hier.

En hier kan je onze kruidenposter downloaden voor op je koelkast!