Recepten
Tips voor het inmaken van groenten en fruit
De zomer is een goed seizoen voor het inmaken van groenten en fruit. Veel soorten zijn nu rijp en kunnen in overvloed worden geoogst. Door een deel ervan in te maken, blijft het veel langer goed en bewaar je de smaak van de zomer. We helpen je graag op weg met een paar inmaaktips. En: van weck- en jampotten, beugelflessen en een neteldoek tot trechters, etiketten en fruitmesjes… bij Dille & Kamille vind je alles om in te maken én de lekkerste recepten!
Voorbereiding:
- Verzamel glazen potten (zoals jampotten of onze weckpotten) met schroefdeksels of deksels van glas, weckringen en klemmetjes. Gebruik meerdere kleine potjes i.v.m. de beperkte houdbaarheid na opening.
- Was alles goed af in een heet sopje.
- Leg ook alle andere benodigdheden klaar, zoals een neteldoek of trechters. Je vindt alles om in te maken bij Dille & Kamille. Weet je nog niet precies wat je nodig hebt? Bekijk onze inmaak recepten, daarin staan per recept alle ingrediënten en handige hulpjes die je nodig hebt.
Weckpotten steriliseren in heet water of de oven:
- Steriliseer de potten vlak voor je ze gaat gebruiken in de afwasmachine, op het heetste programma, of kook ze 15 minuten uit in een pan met water. Kook de deksels en/of rubberen weckringen in 5 minuten uit. Laat alles drogen op een schone theedoek.
- De glazen potten van het merk 'Weck' kan je ook steriliseren in de oven. Verwijder de weckringen en klemmetjes van de weckpot en was de weckpotten af. Plaats de goed afgewassen en gedroogde potten gedurende 15 minuten in een oven op 150°C.
Bereiden:
- Kies voor groenten en fruit die goed rijp zijn. Volg voor de verdere bereiding een recept voor inmaken.
- Maak jam of chutney in een ruime, roestvrijstalen (rvs) pan. Dek de pan niet af: zo kan het vocht verdampen en zal de jam of chutney sneller indikken.
Vullen:
- Jam of chutney gaat kokend heet in de potjes, maar let op: glas kan niet tegen plotselinge wisselingen in temperatuur! Om te voorkomen dat de potjes kapot springen, vul je ze als ze nog warm zijn van het steriliseren.
- Vul potten altijd met behulp van een (jam-)trechter en maak de randen goed schoon met een schone theedoek.
Afsluiten en bewaren:
- Sluit de potten direct af met een schroefdeksel en zet de potten vervolgens even ondersteboven. Laat ze daarna rechtop afkoelen.. Weckpotten sluit je af door de weckring op de glazen pot te leggen en daarbovenop het glazen deksel te plaatsen. Haak de klemmetjes achter de rand van het deksel en onder de rand van de glazen weckpot. De weckpotten hoef je niet ondersteboven te zetten.
- Als de schroefdeksels naar binnen zijn getrokken, of als er bij het verwijderen van de klemmetjes geen sissend geluid te horen is, zijn de potten vacuüm getrokken.
- Schrijf de inhoud en datum op een etiket en plak op de potten.
- Bewaar de gevulde potten op een droge, donkere en koele plek.