3x werken met (pluk)bloemen
'Het is augustus! En als het goed is bloeit er, na een wellicht wat trage start, inmiddels van alles of aardig wat in je tuin. Ik ben al zolang ik me kan herinneren dol op bloemen, dus toen ik begon met het aanleggen van mijn moestuin was het voor mij meteen duidelijk dat ik ook plukbloemen wilde gaan kweken.'
Ik ben Nina en ik neem je mee in mijn tuin en op mijn balkon. Zo hoop ik je enthousiast te maken om ook lekker met je handen de aarde in te gaan.
'De helft van mijn tuin staat inmiddels ieder jaar vol met de mooiste bloemen. Van kleurrijke dahlia’s tot verfijnd duizendblad en van heerlijk geurende lathyrus tot gigantische amaranthus: stuk voor stuk zijn het mijn favorieten. Allemaal even prachtig op hun eigen manier. In de zomer bloeit mijn tuin vaak zo overvloedig dat ik soms zoveel bloemen kan plukken, dat ik niet meer weet aan wie ik ze nog kan weggeven. Gelukkig zijn er allerlei verschillende manieren om met bloemen te werken. In deze blog vertel ik je graag hoe je bloemen schikt, droogt en eet.'
Spoedcursus bloemschikken
De meest voor de hand liggende manier om met plukbloemen te werken is door er een mooi boeket van te maken. Ik deel graag een aantal dingen met je die mij helpen om de mooiste, duurzame boeketten samen te stellen.
- Om te beginnen is het belangrijk om jouw verse bloemen schuin af te snijden en tot de rand van de vaas te ontdoen van hun bladeren. Zo blijft het water in de vaas mooi schoon en kunnen de bloemen al hun kracht en watertoevoer gebruiken om zo lang mogelijk te bloeien (en ze hoeven dus niet ook nog al die bladeren in leven te houden). Zorg dat je een schone vaas gebruikt. Bacteriegroei is vaak funest voor je bloemen. Vul de vaas met ongeveer tien centimeter water.
- Hierna kun je je boeket gaan opbouwen. Ik vind het zelf mooi om allerlei verschillende bloemen met elkaar te combineren in één kleurenpalet. Ik wissel een flamboyante dahlia graag af met delicate cosmea, geef het geheel wat daadkracht met een paar stelen amaranthus en voor wat lucht voeg ik bijvoorbeeld dilleschermen toe. De volgorde waarop je de stelen in de vaas steekt kan wonderen doen voor de vorm van je boeket. Zo is het handig om te beginnen met de bloemen met veel vertakkingen. Die vormen je geraamte. Daartussen steek je de paradepaardjes van je boeket en daarna steek je de luchtige opvullers er tussen. Draai je vaas terwijl je je boeket maakt, zo voorkom je dat het een heel asymmetrisch geheel wordt. Of wanneer je je vaas ergens tegen een muur aan zet, kan dat juíst de bedoeling zijn. Steek in dat geval je mooiste bloemen allemaal lekker vooraan.
- Voor het opbouwen van een boeket kun je ook een kenzan of een bloemenverdeler gebruiken. Een kenzan is een metalen hulpstukje waarop je bloemen kunt prikken en wordt gebruikt voor Ikebana, een Japanse kunstvorm die zich focust op bloemschikken. Erg handig als je bijvoorbeeld hele luchtige boeketten wil maken of met lage vazen of zelfs schalen wilt werken. Je legt de kenzan in een vaas of schaal, vult deze met water en dan prik je de bloemen er een voor een op. Maak het zo bont of juist minimalistisch als jij wil! Een bloemenverdeler zorgt voor hetzelfde luchtige effect, maar leg je op de hals van je vaas, om de bloemen er vervolgens doorheen te steken.
- Kies de juiste plek voor je boeket. Zet het bijvoorbeeld nooit in direct zonlicht, maar ook niet op de tocht. In de zomer zet ik overal door mijn huis bloemen neer. Per kamer maak ik een boeket. Voor in de keuken en woonkamer maak ik vaak een mooi uitbundig boeket en in de slaapkamer en badkamer zet ik enkel een eenvoudig, doch heerlijk ruikend bosje lathyrus neer. Dat is echt zomer voor mij: iedere week een vers bosje lathyrus op mijn nachtkastje en elke dag wakker worden met die zalige zoete geur.
- De ene bloem doet het langer goed in een vaas dan de ander. Zo gaat een dahlia soms makkelijk anderhalve week mee, maar laat cosmea na vier dagen vaak haar blaadjes al vallen. Als je jouw boeket bewondert, check dan even of er verlepte bloemen in zitten en haal die eruit. Je kunt ook na een aantal dagen de stelen even opnieuw bijsnijden en het water verversen, dan blijven je bloemen nog langer goed.
- Maak je een boeket voor iemand anders? Bind de bloemen dan met een touwtje bij elkaar en wikkel het in kraftpapier of een stuk oude krant. Veel duurzamer en gezelliger dan al dat cellofaan bij de gemiddelde bloemenstal.
Zelf geen pluktuin? Zoek er eentje op in de buurt! Er zijn genoeg fantastische plekken in Nederland waar je zelf je bloemen mag komen plukken.
Bloemen drogen
Hele huis al vol met bossen bloemen, maar barst je tuin nog steeds uit haar voegen? Dan is het drogen van bloemen ook nog een fijne optie. Dit kun je op allerlei verschillende manieren voor allerlei verschillende doeleinden doen. Om in te lijsten bijvoorbeeld, of om gezichtsolie van te maken, om thee van te zetten of een krans mee te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ik gebruik graag - afhankelijk van de bloemsoort en toepassing - een bloemenpers of droogrek om bloemen te drogen.
De ene bloem leent zich beter voor het droogproces dan de ander. Zo kun je je misschien voorstellen dat lathyrus, met haar delicate blaadjes, aan een droogrek niet mooi droogt, maar plat tussen een bloemenpers wel. Strobloemen daarentegen zijn bijvoorbeeld zo stug en droog, dat ze wél mooi hun vorm behouden als je ze - ondersteboven - aan een droogrek hangt. Experimenteer en onderzoek wat voor jou het fijnst werkt.
Wil je bloemen drogen om thee van te zetten of (gezichts)olie van te maken? Dan ontdoe je de bloemen van hun stelen en leg je ze te drogen op een rekje of theedoek. Ik droog ieder jaar een flinke hoeveelheid goudsbloemen om calendulaolie van te maken. Je vindt het recept voor deze olie (en een heleboel andere fijne dingen) in mijn boek.
Bloemen eten
Het zal je vast niet ontgaan zijn dat bloemen veel meer zijn dan alleen maar mooi. Veel bloemen zijn ook nog eens erg lekker. Je kunt ze onder andere gebruiken in salades, smoothies, op baksels of om thee van te zetten. Goudsbloemen bijvoorbeeld, of korenbloemen, viooltjes, kamille, kaasjeskruid, verschillende soorten rozen en hibiscus zijn allemaal bloemen die je kunt eten.
De bloemetjes van bloeiende kruiden zoals bieslook, dille, tijm, rozemarijn en Chinese bieslook, zijn heerlijk voor op een salade of omelet. De bloemen van Oost-Indische kers zijn mijn persoonlijke favoriet. Ze smaken heel lekker scherp naar radijsjes. De perfecte pittige toevoeging op vrijwel ieder gerecht en ze zien er nog prachtig uit ook. Uiteraard kun je ook bloemen drogen om vervolgens op te eten. Berg de gedroogde bloemen in dat geval op in een luchtdichte verpakking en bewaar ze op een donkere koele plek. Zo heb je er lang plezier van.
Wil je meer moestuininspiratie? Nina heeft er een boek over geschreven!
In haar boek ‘Mijn moestuin vol verwondering’ neemt ze de beginnende moestuinier mee in haar creatieve manier van tuinieren en laat ze je zien wat je - het hele jaar - kan doen, maken, eten en beleven in en uit eigen tuin.