Ruimte om te groeien: planten & verpotten
Kruiden, vrolijke bloeiers, groente, zelfs rozen of een (fruit)boompje: ze doen het prima in een – flinke – pot. In de lente begint het groeiseizoen: tijd dus om je bestaande planten meer groeiruimte te geven en nieuwe aanwinsten te planten. Maar hoe doe je dat nou, een plant zo in een pot zetten zodat deze zich thuis voelt?
Nieuwe planten zet je uit hun kwekerspotje over in een mooie, passende bloempot. Geef elke plant een eigen pot of zet ze samen in één pot. Voor een mini-kruidentuin bijvoorbeeld, of gewoon voor een mooi effect. Bestaande planten hebben, om goed te blijven groeien, regelmatig een grotere pot nodig, met nieuwe voedzame aarde. Hoe je merkt dat ze aan verpotten toe zijn? De aarde neemt dan amper meer water op, omdat (bijna) de hele pot gevuld is met wortels.
Onderstaande tips kun je zowel voor buiten- als binnenplanten gebruiken.
Dit heb je nodig:
- Eén of meer planten
- Pot of bloembak
Kies voor een pot/bak met één of meer gaten in de bodem. Een pot zonder gaten wordt bij de eerste regenbui een vijvertje! Dit geldt natuurlijk niet voor binnenplanten, daarvoor kun je ook een pot zonder drainage-gat gebruiken. - Potscherven, bv. van kapotte bloempotten
- Emmer of teil met water
- Gieter
- Potgrond
Zo zet je planten in een nieuwe pot:
- Zet nieuwe terracotta potten eerst in een emmer water. Het droge, poreuze aardewerk zuigt zich vol. Zo haalt het straks geen water uit de potgrond, dat is beter voor de plant.
- Zet ook je plant voor het (ver)planten een uurtje in water. Zo kunnen de worteltjes zich alvast volzuigen. Zijn de wortels in hun oude pot helemaal in de rondte gedraaid? 'Pluk' ze voorzichtig los met je vingers, dan groeien ze straks goed door in de nieuwe aarde.
- Leg wat potscherven, bolle kant boven, op de bodem van je bloempot en op het gat. Dit voorkomt dat de potgrond door het gat wegspoelt bij een regenbui. Leg nu een laag aarde op de scherven en druk die licht aan.
- Haal de plant voorzichtig uit zijn (oude) pot. Wil je een grotere plant uit zijn oude pot halen? Leg dan één hand op de bovenkant van de aarde, pak met je andere hand de onderkant van de pot en keer deze om. De potkluit glijdt uit de pot op je hand. Dit gaat makkelijker als de aarde vochtig is.
- Zet je plant in zijn nieuwe pot, vul verder aan met potgrond en druk licht aan. De bovenkant van de potkluit moet uiteindelijk 1 à 2 cm onder de rand van de pot uitkomen. Zo houd je straks ruimte om water te geven.
- Wil je meerdere planten, bv. keukenkruiden, samen in één grote pot? Zet ze niet te dicht op elkaar, dan hebben ze ruimte om te groeien. Kijk of je een mooie verdeling hebt gemaakt, nu kan je nog veranderen. Is het naar je zin? Vul dan de pot verder op met aarde en druk die aan.
- Zet je nieuwe pot of bak op de gewenste plek en geef flink water. Let op: planten in potten hebben veel water nodig, zelfs als het regent. De bladeren werken vaak als 'paraplu' waardoor regenwater de potgrond niet bereikt. Een poreuze terra cotta pot houdt vocht minder lang vast dan een geglazuurde pot.
Tip: Zet in de zomer schotels onder je potten, dan heeft je plant een 'voorraadje' water. In de herfst haal je de schotels weg.
Een slimme manier om kwetsbare planten te verpotten
- Vul de nieuwe pot met scherven en een laag potgrond.
- Haal je plant uit zijn oude pot. Zet dit lege potje op de aarde en vul de grote, nieuwe pot rondom de oude pot verder op. Druk de aarde stevig aan tot ca. 2 cm onder de rand van de pot (zie afbeelding 1 t/m 5).
- Haal het kleine potje weg: je hebt nu een plantgat van exact het formaat als de oude pot (zie afbeelding 6).
- 'Pluk' indien nodig de worteltjes wat los, dan groeien ze makkelijker door in de nieuwe grond (zie afbeelding 7).
- Laat je plant in het gat zakken en vul indien nodig nog wat aarde aan. Geef royaal water (zie afbeelding 8).