Watergeven: de fijne kneepjes
Elke plant heeft water nodig: zonaanbidders, schaduwbloeiers, groente, kruiden en zelfs je cactus. Maar wanneer, en hoeveel? Dat hangt niet alleen van de soort plant af, maar ook van de temperatuur, of de plant in de volle zon staat of juist niet, in een (kleine) pot of in de volle grond, in zandgrond of in de vette klei...
Lastig? Bekijk hier onze 10 watergeeftips:
Neem een regenton!
Een regenton is een prima investering. Niet alleen spaar je er water mee, regenwater is voor de meeste planten ook beter dan – kalkrijk – kraanwater.
Niet in de volle zon
Geef liefst in de vroege ochtend water, of 's avonds na zonsondergang. Midden op de dag of in de volle zon is het te warm, water verdampt dan voordat het de wortels bereikt.
Veel water ineens
Geef liever om de paar dagen ineens veel water, dan elke dag een beetje. Bij dat laatste wordt alleen het bovenste laagje grond nat en het water bereikt de wortels nauwelijks.
Klei of zand?
Zandgrond droogt veel eerder uit dan klei, je zal dus vaker water moeten geven. Als klei uitdroogt, wordt het keihard: niet fijn voor je planten dus dan moet je extra veel sproeien of gieten.
Zorg voor de kleintjes
Kleine, jonge plantjes drogen extra snel uit. Zorg voor voldoende water en zet ze liefst niet in de volle zon.
Een schotel onder je potten
Houd er rekening mee dat planten in potten snel uitdrogen. Bespaar water en zet schotels onder je potten: giet- en regenwater kan dan niet weglopen en blijft bereikbaar voor de wortels. Bij een lange natte periode haal je ze weer weg.
Direct op de aarde
Geef direct op de aarde water, niet op de bladeren. Vooral bij planten in potten zijn de bladeren een soort paraplu, waardoor het water niet op de plek van bestemming komt.
Droogte voorspeld
Wordt er een lange droge periode voorspeld? Of ga je een paar dagen weg? Zet je potten dan, dicht bij elkaar, op een schaduwplekje. Zo zullen ze minder snel uitdrogen.
Helemaal slap?
Hangt een potplant toch slap, ondanks je goeie zorgen? Waarschijnlijk is hij nog te redden: zet hem een uurtje, in de schaduw, in een emmer water. Zo kunnen de wortels zich volzuigen.
Niet laten schrikken
Laat het in de gieter een uurtje op buitentemperatuur komen, dan 'schrikken' de wortels niet van het koude water.