Zaden oogsten en bewaren

Gratis nieuwe planten, hoe leuk is dat? In de (na)zomer kun je van veel voorjaars- en zomerbloeiers – maar ook van groente en kruiden – zaadjes oogsten. Misschien hebben bevriende tuinliefhebbers ook bijzondere zaadjes voor je. Sommige zaden kun je meteen weer zaaien, andere bewaar je voor het volgende voorjaar. Bekijk onze 10 tips hoe je ze het beste verzamelt en bewaart.

1. Alleen rijpe zaadjes

Oogst alleen rijpe, goed gedroogde zaden, in de regel is dat ca. 2 maanden na de bloei. De omhulsels – de 'zaaddozen' – zijn dan droog en bruin geworden. Je hoort de zaadjes van bv. akelei 'rammelen'.

2. Kies een droge dag.

Verzamel als het een paar dagen droog is geweest: vochtige zaden kunnen gaan schimmelen.

3. Neem zaden van gezonde planten

Verzamel alleen zaden van gezonde, sterke planten. Des te groter is de kans op gezonde nakomelingen.

4. Niet kleurvast

Hou er rekening mee dat zaailingen van gekweekte planten een andere kleur bloem kunnen hebben dan de moederplant.

5. Verder laten drogen

Pluk de steeltjes met peultjes of zaaddozen en laat ze verder drogen op een zonnige vensterbank.

6. Noteer de gegevens

Leg papieren zakjes of envelopjes klaar. Daarop schrijf je de naam van de plant en de datum, plus eventueel verdere gegevens zoals bloemkleur, hoogte etc.

7. Goed uitzoeken

Schud of knijp de zaadjes voorzichtig uit hun peul of zaaddoos. Doe dit op een wit schoteltje en haal kaf en blaadjes er tussenuit. Je wil alleen de zaadjes bewaren.

8. Koel, droog en donker

Doe de zaadjes in de vooraf beschreven zakjes en sluit ze af. Berg ze op in een goed afsluitbaar blik of luchtdichte beugelpot. Zet die koel, donker en droog weg.

9. Deel uit!

Heb je heel veel zaadjes, van je mooie stokrozen bijvoorbeeld? Doe ze in een leuk zakje en maak er een tuincadeautje van.

10. Tweejarigen nu zaaien

Zaden van tweejarige bloeiers zoals stokroos, vergeet-mij-nietje en vingerhoedskruid kun je nu meteen zaaien, liefst in potjes. Dit jaar krijg je dan alleen plantjes, volgende zomer bloeien ze.


Tips en inspiratie