Zo schik je een plukboeket

Of je nu een eigen pluktuin hebt of er een bezoekt: zo maak je van al die prachtbloemen één geheel. Bloemschikken kan op meerdere manieren, let maar eens op.

Dit artikel is geschreven door tuinontwerper Judith van Studio MAY & JUNE voor Dille & Kamille.

De zomer in een vaas!

Plukles

Bloemen plukken klinkt heel eenvoudig en dat is het ook. Toch zijn er wel een paar trucs die eraan bijdragen dat je boeket langer dan een dag mooi blijft. We zetten onze tips op een rij:

  1. Ga vroeg in de ochtend plukken bij warm, zonnig weer. De temperatuur is laag en hierdoor blijven de plukbloemen langer mooi. Bij veel neerslag kun je plukken tussen de buien door en laat je de bloemstelen even uitlekken in de schuur, voordat je begint met schikken.
  2. Pluk een oneven aantal van iedere bloem en meng in totaal vijf tot zeven soorten tot een geheel.
  3. Pluk dahlia’s nooit als ze nog in knop staan, dan komen de bloemen niet verder uit. De bloem moet echt helemaal open zijn om mooi te zijn en blijven in een vaas.
  4. Zorg voor een scherpe knipschaar! 5. Neem een plukmand mee om je bloemen op te leggen tijdens het plukken. Houd je de bloemen in je hand, dan maak je de stelen onnodig warm.
  5. Neem een emmer water mee om de bloemen te vervoeren. Nadat je de bloemen hebt verzameld is de volgende stap om ze ook nog eens mooi in een vaas te krijgen. Zowel tuinieren als bloemschikken zijn een vorm van handwerk en vragen om oefenen, proberen, falen en verder oefenen. Just keep trying!

Kruiselings in een vaas

Kies de bloemen met de dikste stelen uit en maak de stelen schoon van blad. Plaats vier stelen kruislings over elkaar, zodat er een stevig raster ontstaat. Dit raster is de basis waartussen je de andere bloemen kunt steken. Knip de stelen in verschillende lengtes om er een speels geheel van te maken.

Bloemverdeler aan top

Een andere manier om je bloemen te schikken is om gebruik te maken van een bloemverdeler. Dit is een platte cirkel van bamboe met daarin gaten in verschillende groottes. Dikke stelen passen in een groter gat, maar ook meerdere bloemen met dunne stelen kun je er in kwijt. En in de kleine gaatjes zet je de bloemen met fijne stelen. Ook met deze methode gebruik je stelen met verschillende lengtes. Deze manier van bloemschikken geeft meer houvast en zorgt haast automatisch voor een mooi resultaat.

Welke vaas je kiest is essentieel om je bloemen te laten stralen. De hoogte van de vaas mag maximaal 1/3e zijn van de hoogte van het boeket. Heb je een boeket geplukt met lange stelen? Kies dan een lange smalle vaas voor een rechtopstaand boeket en een vaas met een brede hals voor een losse uitstraling.

En mijn favoriete plukbloemen van het moment? Foenicum vulgaire (bloeiende venkel), Cosmos ‘Sea Shells Mix’ (cosmea), Daucus ‘Dara’ (wilde peen), Dahlia ‘Linda’s Baby’ en Agrostemma gracilis ‘Queen Mix’ (Bolderik). Veel plukplezier!

Pluk een oneven aantal van iedere bloem en meng in totaal 5 - 7 soorten tot een geheel.
Zet een vaas klaar en sorteer de bloemen.