9 recycle tips die je meteen toe kunt passen
Recyclen is ontzettend belangrijk voor het milieu, en dit hoor je vast heel vaak. Maar misschien vraag je je ook af: waarom is dat dan? Hier zijn een aantal redenen voor. Zo scheelt het een hele hoop grondstoffen: als er karton gerecycled wordt, hoeven er minder bomen gekapt te worden.
Als jij – en iedereen om je heen – plastic sorteert en apart weg doet in de daarvoor bestemde bakken, is er minder aardolie nodig. Dit scheelt ook een heleboel afval op de grote hoop: dat maakt het ook nog eens veel beter voor het milieu. Want samen proberen we toch deze afvalberg te verminderen.
Wij geven je 9 praktische recycle tips waar je meteen mee aan de slag kan.
1. Scheid je afval
Deze klinkt heel logisch, maar helaas wordt afval scheiden je in veel gevallen niet gemakkelijk gemaakt. Fabrikanten gebruiken allerlei verschillende logo’s of keurmerken die er vaak net iets anders uitzien maar wel hetzelfde betekenen, waardoor je kunt verdwalen in de recycle-jungle. Bovendien hebben gemeenten allemaal een eigen beleid voor afval scheiden en ophalen. Deze regels zijn eigenlijk altijd van toepassing: scheid je afval en houd de afvalstroom zo zuiver mogelijk. Glas in de glasbak, plastic in de PMD-bak en papier in de papierbak. Neem voor de regels bij jou in de buurt contact op met je gemeente en spread the word tegen je familie en vrienden: recyclen doen we samen!
2. Maak compost van je groenten- en fruit afval
Je onbewerkte fruit- en groente-afval geef je een tweede leven door het een nuttig, milieuvriendelijk (en gratis!) tweede leven als compost te geven. Maak een hoop van de schillen en klokhuizen in je tuin (op een schaduwrijke plek) en dek het af met wat folie. Maar ook plantenresten, fijn snoeiafval, bananenschillen, koffiedrab en biologische aardappelschillen mag je gebruiken bijvoorbeeld. Het duurt ongeveer zes maanden tot een jaar voordat je je eigen compost gemaakt hebt!
3. Zoek 't uit
Kijk eens goed naar wat je vaak gebruikt: misschien ben je wel dol op de koffie uit koffiecupjes, of op een bepaalde soort thee of limonade. Zoek eens uit of deze fabrikant misschien recyclezakken of andere recyclemogelijkheden aanbiedt: dat maakt het een stuk makkelijker voor jezelf!
4. Hoe kleiner, hoe beter
Voordat je je blikjes en plastic flesjes weggooit, zorg ervoor dat je ze goed klein maakt. Hierdoor stromen je recycle-bakken niet al helemaal over na een halve week. Dit maakt ook het vervoer van jouw afval een stuk gemakkelijker!
5. Hergebruik glazen potjes
De potjes van je favoriete jam, lemon curd of chocoladepasta kun je fijn nog een keer gebruiken door er bijvoorbeeld kruiden en losse thee, maar bijvoorbeeld ook paperclips of punaises in te bewaren.
6. Wees creatief met afval
Met veel ‘afval’ kunnen kinderen – met een beetje fantasie – heel leuk spelen: zoals keuken- en wc-rollen, gekleurde enveloppen, blikken, dozen (hier kun je toffe huisjes mee bouwen!) en nog veel meer. Voor inspiratie kun je terecht op Pinterest!
7. Een nieuw doel voor oude kleding
Je kunt je oude kleding verkopen, weggeven (via Facebook vind je vaak groepen voor ‘gratis ophalen’ bij jou in de buurt) of naar de kringloop brengen - maar dat ene, oude T-shirt waar een groot gat in zit? Of dat overhemd dat onder de vlekken zit? Die kun je misschien beter verknippen en bijvoorbeeld als vaatdoek gebruiken. Of gebruik ‘m als doek om je glazen streeploos mee te drogen.
8. Recycle leuke verpakkingen
Krijg jij elke verjaardag weer giftsets vol fijne spulletjes, of bestel je weleens wat boodschappen of iets lekkers bij een lokale boerderij? Dan weet je dat deze pakketjes vaak in een grote (mooie) doos of mand komen. Gooi deze niet weg, maar maak er gebruik van! Gebruik deze bijvoorbeeld voor mooie vakantievondsten, zoals bijzondere steentjes of schelpen. Of bewaar er je kaarsen in, of make-up… Alles kan!
9. Koop zoveel mogelijk van gerecycled materiaal
Ook al recycle je al goed nieuw gekocht plastic, toch laat je met het kopen hiervan zien dat er blijkbaar een markt voor is. Zoek vooral naar producten die (deels) gemaakt zijn van gerecycled plastic, zoals deze schoonmaakmiddelen in flessen van gerecycled plastic.