Bakken, sudderen en stoven - het verhaal achter onze pannen
Roestvrijstalen pannen
Onze roestvrijstalen pan is een duurzame pan van hoge kwaliteit, vrij van PFAS. Omdat er geen kwetsbare antiaanbaklaag in zit, is het niet erg als er krasjes inkomen. Bovendien bevat zo’n laag altijd kunststoffen: slecht voor het milieu tijdens de productie en ook niet fijn als ze in je eten terechtkomen. Gelukkig kan je in onze roestvrijstalen pannen prima koken en bakken zonder antiaanbaklaag!
Zo gebruik je een roestvrijstalen pan
Een roestvrijstalen pan moet je een beetje leren kennen. Lees daarom eerst onderstaande tips voordat je de pan voor het eerst gaat gebruiken:
- Reinig de pan voor het eerste gebruik in de vaatwasser of in warm water met wat afwasmiddel.
- Verhit de pan niet als hij leeg is: gebruik altijd boter of olie, of een vloeistof (bouillon, wijn, water). Verwarm de pan vervolgens op ongeveer 70% van de capaciteit van je warmtebron op. Dus niet op het allerhoogste vuur of hoogste inductiestand. Kook je op inductie? Gebruik dan nooit de booster-stand van je plaat.
- Zorg dat de pan heet is voordat je de rest van de ingrediënten erin doet. Als je bakt met olie, kun je dit testen door de steel van een houten pollepel even in de olie te dopen. Verschijnen er luchtbelletjes? Dan is de pan en de olie heet genoeg en kan je gaan bakken.
- Tip: onze Spaanse olijfolie is ideaal om mee te bakken. Door de hoge kwaliteit van de olie, heb je er lang plezier van. Wij hadden soms aan 1 a 2 theelepels genoeg om een moot zalm of gebakken eieren te bereiden. Ook fijn: de olie spat niet tijdens het bakken.
- Als je voor het eerst een roestvrijstalen pan gebruikt, is het handig om eerst met iets eenvoudigs te beginnen, zoals een gebakken ei. Zo kun je de pan en zijn werking een beetje leren kennen. Lees hier nog meer tips over het gebruik van de pan.
Zo maak je de pan weer schoon na gebruik:
- Laat de koekenpan voor je hem schoonmaakt eerst volledig afkoelen.
- Reinig de pan in de afwasmachine en droog hem meteen af met een schone theedoek.
- Bij afwassen met de hand: gebruik heet water en afwasmiddel. Gebruik geen metalen sponsjes of schuurmiddel, daarmee beschadig je het oppervlak. Een zacht (kokosvezel) sponsje kan wel.
- Droog de pan goed af voor je hem opbergt.
- Is je pan aangekoekt? Laat hem een uurtje weken met heet water en afwasmiddel. Zo komen achtergebleven restjes los. Daarna kun je de pan verder reinigen zoals hierboven beschreven. Of vul de pan met water en een flinke schep zout. Warm de pan op en schraap vervolgens met een spatel de achtergebleven restjes voorzichtig los.
Onze roestvrijstalen pannen
Gietijzeren pannen
Een sterke en veelzijdige pan
Onze pannen zijn gemaakt van gegoten ijzer (gietijzer) en hebben een sterke, dubbele emaillelaag die beschermt tegen aanbakken. Doordat de pannen dubbel geëmailleerd zijn, zijn ze ook eenvoudig en hygiënisch schoon te maken.
Gietijzeren pannen hebben de eigenschap dat ze hitte gelijkmatig opnemen en langzaam weer afgeven. Dat maakt ze ideaal voor het bereiden van allerlei gerechten. Van (brood) bakken tot sudderen en stoven. En, je hebt jarenlang plezier van deze oersterke pannen! Op de pannen van gietijzer zit dan ook 7 jaar garantie.
Koken en bakken met gietijzeren pannen
In deze pannen schroeit voedsel goed dicht waardoor ze ideaal zijn voor allerlei vlees- en wokgerechten. Ook zijn de pannen geschikt voor alle warmtebronnen, zoals gas, inductie, elektrisch, halogeen en keramisch, en kunnen ze in de oven tot een temperatuur van 300 graden.
Je kunt dus volop experimenteren en combineren met één pan:
- Bak eens een brood in een pan die je in de oven zet (bijvoorbeeld dit lekkere brood)
- Bak een groentegerecht of frittata aan in de koekenpan en laat verder garen in de oven
- Maak heerlijke vleesgerechten indirect klaar op de BBQ
Zo blijft je pan het langst mooi:
- Was de pan vóór het eerste gebruik af met heet water en afwasmiddel. Spoel hem na met schoon water en droog zowel de binnen- als buitenzijde zorgvuldig af.
- De randen (van zowel pannen als deksels) hebben geen emaille laag. Wrijf als bescherming deze zwarte randen daarom vóór het eerste gebruik in met een druppeltje (olijf)olie. Herhaal daarna met regelmaat. Zo help je (vlieg)roest voorkomen.
- De pan is niet geschikt voor de afwasmachine of de magnetron.
- Verhit de pan nooit als hij leeg is, gebruik altijd een bakproduct (bv. olie of boter) of vloeistof (water, wijn, bouillon e.d.). Droogkoken kan het emaille beschadigen.
Uitzondering hierop is de grillpan! Deze pan mag juist wél zonder vloeistof verwarmd worden. Voor het beste resultaat, vet je juist de ingrediënten in die je gaat grillen en niet de pan zelf. - Scherp keukengerei, bijvoorbeeld van metaal, kan de emaillelaag beschadigen. Gebruik daarom houten of kunststof lepels en spatels.
- Pas op met extreme temperatuur wisselingen om springen van de emaillelaag te voorkomen. Schenk nooit koud water in een hete pan. Wil je vocht toevoegen tijdens het bereiden van je gerecht? Verwarm dit dan eerst voor.
- Kies voor de juiste maat pit of warmteplaat. De straling/vlam moet onder de pan blijven, zodat de zijkant en handvatten niet oververhit raken.
- Wil je de pan in de oven plaatsen? Zet hem dan altijd op een rooster, nooit rechtstreeks op de bodem van de oven.