Boodschappenlijst
Ingrediënten
- Boter om in te vetten
- 100 g gedroogde abrikozen
- 275 ml water
- 350 g bloem + extra om te bestuiven
- ½ tl kaneel*
- 1 ½ tl baking soda/natriumbicarbonaat*
- 1 ½ tl bakpoeder*
- ½ tl zout
- 800 g stevige handperen
- 2 el appeltaartkruiden*
- 100 g suiker
- 100 ml esdoornsiroop*
- Rasp van 1 biologische citroen
- 150 ml olijfolie extra vierge*
- 2 eieren
- ½ el vanillepasta*
- 2 eiwitten
- 220 g karamelpasta*
- Poedersuiker
Benodigdheden
*Verkrijgbaar bij Dille & Kamille
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de tulbandvorm in met boter en bestuif met bloem.
- Wel de abrikozen op laag vuur in 200 ml water tot al het water is opgenomen. Snijd vervolgens in stukjes.
- Zeef de bloem, kaneel, baking soda, bakpoeder en zout in een kom en zet apart.
- Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes van 3 cm. Doe in een kom en meng er de appeltaartkruiden door.
- Klop de suiker, esdoornsiroop, citroenrasp, olijfolie, eieren en vanillepasta in 6 - 7 minuten tot een licht en luchtig beslag.
- Voeg de blokjes peer, abrikozenstukjes en resterende 75 ml water toe aan het beslag. Meng er daarna de droge ingrediënten door.
- Was de mixer of garde goed af. Klop de eiwitten stijf en spatel voorzichtig door het beslag. Giet het beslag in de tulbandvorm en bak 55 minuten in het midden van de oven. Controleer met de caketester of de tulband gaar is. Laat afkoelen. Stort de tulband voorzichtig uit de vorm op een mooi bord.
- Doe de karamelpasta in de steelpan, laat op heel laag vuur iets vloeibaarder worden en giet over de tulband. Bestrooi met poedersuiker.