Feestelijke wintergroenten
Voor 4 personen
Geroosterde spruitjes met hazelnoten en veenbessen
Ingrediënten:
• 400 g spruitjes
• 1 el olijfolie*
• 1 el ahornsiroop*
• versgemalen peper*
• zeezout*
• enkele takjes verse tijm
• handvol hazelnoten
• handvol gedroogde veenbessen
Benodigdheden: ovenschaal*, bakpapier, kom*, garde*, koekenpan*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Verdeel de spruitjes over een met bakpapier beklede ovenschaal.
- Meng de ahornsiroop met de olijfolie, de peper en het zout.
- Verdeel de marinade over de spruitjes en leg er enkele takjes verse tijm op.
- Laat ca. 15 minuten roosteren in de voorverwarmde oven.
- Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan.
- Haal de geroosterde spruitjes uit de oven en serveer met de geroosterde hazelnoten en de veenbessen.
In honing geglaceerde wortelen met komijn
Ingrediënten:
• 1 bos wortelen met loof, ca. 500 g
• klontje boter
• 1 el honing
• enkele takjes verse rozemarijn
• versgemalen peper*
• zeezout*
• 1 el komijnzaad*
• 1 el venkelzaad
Benodigdheden: snijmesje*, dunschiller*, koekenpan met deksel*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille
Bereiding:
- Snijd het loof van de wortelen (laat een klein stukje groen zitten) en was de wortelen zorgvuldig.
- Schrap de worteltjes daarna schoon met een dunschiller.
- Verhit een klontje boter in een koekenpan en leg de wortelen naast elkaar in de pan.
- Voeg de takjes rozemarijn toe en kruid met peper en zout.
- Doe er een lepeltje honing en een klein scheutje water bij.
- Zet het deksel op de pan en laat 15-20 minuten zacht stoven tot de worteltjes gaar zijn.
- Rooster intussen in een droge koekenpan het komijn- en venkelzaad tot ze heerlijk beginnen geuren.
- Serveer de wortelen met de geroosterde specerijen.
Erwten met spekjes en munt
Ingrediënten:
• 400 g erwten
• 150-200 g gerookte spekreepjes
• 1 sjalotje
• 1 teentje knoflook
• enkele takjes verse tijm
• versgemalen peper*
• zeezout*
• enkele takjes verse munt
Benodigdheden: spatel*, koekenpan*, snijmesje*, snijplank*, keukenpapier
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille
Bereiding:
- Roerbak de spekreepjes in een koekenpan op een zacht vuur.
- Schil het sjalotje en de knoflook en snipper ze fijn.
- Haal de spekjes uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Doe het fijngesnipperde sjalotje en de knoflook met de tijmblaadjes in dezelfde pan (je hebt geen extra vetstof nodig) en laat ze op een zacht vuur fruiten.
- Voeg de erwten toe en laat ze zacht garen.
- Voeg ook de gebakken spekreepjes toe en kruid af met peper en zout.
- Serveer met de takjes verse munt.
Deze recepten werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Els Debremaeker van Njamelicious.