Briochebrood
Ingrediënten:
• 120 ml lauwe melk
• 3 tl suiker
• 7 g instant gedroogde gist*
• 300 g bloem
• 2 el suiker
• snufje zout*
• 1 ei
• 125 g boter, op kamertemperatuur
Benodigdheden: kommen*, pollepel*, theedoek*, broodbakvorm (inhoud 1 L)*, bakkwastje*, taartrooster*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille
Bereiding:
- Laat de gist met 3 theelepels suiker in de lauwe melk oplossen (tot er een schuimig laagje ontstaat).
- Meng de bloem met 2 eetlepels suiker en het zout. Kneed er het ei en de boter door.
- Voeg ook de melk toe en kneed tot een soepel deeg.
- Vorm het deeg tot een bal en leg het in een ingevette kom. Dek af met een vochtige theedoek en laat 45 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plek (tot het deeg in volume verdubbeld is).
- Haal het deeg uit de kom en kneed het nog even goed door (druk de lucht eruit).
- Verdeel het deeg in 8 gelijke balletjes. Vorm de balletjes tot kleine ronde broodjes: bol ze op en vouw de naden naar onderen toe.
- Vet de bakvorm in, bekleed hem met bakpapier en leg de deegballetjes schuin naast mekaar in de vorm. Dek af en laat opnieuw 30-40 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 180° C.
- Bak het briochebrood ca. 25 minuten in de oven.
- Het brood is klaar als je op de onderzijde klopt en het ‘hol’ klinkt.
- Laat het briochebrood afkoelen op een taartrooster.
Tip: maak een briochebrood met chocolade: voeg 150 g gesmolten pure chocolade toe aan het deeg. Verdeel het deeg in 3 strengen en vlecht ze. Je kan dit vlechtbrood bakken op een bakplaat of in een broodbakvorm.
Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Els Debremaeker van Njamelicious.