Honing-notenbrood
Ingrediënten:
• 500 g volkorenbloem
• 7 g instant gist*
• 320 ml lauwwarm water
• 1 tl zout*
• 75 g gemengde noten (bv. walnoten, hazelnoten, amandelen), grofgehakt
• honing*
• boter (om de bakvorm in te vetten)
Benodigdheden: kom*, broodbakvorm van 1 liter*, theedoek*, deegroller*, bakkwastje*, bakpapier, taartrooster
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille
Bereiding:
- Los de gist op in het lauwwarme water.
- Stort de bloem op het werkblad, maak een kuiltje in het midden en giet hier het gistmengsel in.
- Strooi het zout op de randen van de bloem.
- Meng het gistwater voorzichtig van binnen naar buiten met de bloem tot je een homogeen deeg krijgt. Kneed het deeg ca. 15 minuten.
- Vorm tot een bal en laat het deeg ca. 20 minuten rusten op een warme en tochtvrije plek. Dek af met een vochtige theedoek.
- Rol het deeg open op een met bloem bestoven werkblad en verdeel er de fijngehakte noten en de honing over.
- Kneed even opnieuw tot alles goed gemengd is. Gebruik eventueel wat extra bloem als het deeg te hard aan je handen plakt.
- Laat het deeg opnieuw ca. 20 minuten onder een theedoek rijzen.
- Verwarm de oven intussen voor op 200°C.
- Vet de bakvorm in, bekleed hem met bakpapier en doe het deeg in de bakvorm.
- Bak het brood ca. 25 minuten in de voorverwarmde oven.
- Het brood is klaar als je op de onderzijde klopt en het ‘hol’ klinkt.
- Laat het honing-notenbrood afkoelen op een taartrooster.
Tip: serveer er een lekker geitenkaasje bij!
Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Manon Van Aerschot van Macaron Manon.