Iers soda bread
Ingrediënten:
- 225 g bio volkoren speltmeel*
- 50 g gewone bloem
- 25 g havermout
- 1/2 à 1 tl karwijzaad*
- 1 tl baking soda*
- 1½ tl zout*
- 1 tl bruine suiker
- 1 ei
- 275 ml karnemelk
- Extra bloem om te bestuiven
Benodigdheden: bakplaat*, weegschaal*, beslagkom*, vork*, maatbeker*, Deense deeggarde*, mes*, taartrooster*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 190°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Meng in een ruime kom speltmeel, bloem, havermout, karwijzaad, baking soda, zout en suiker door elkaar met een vork. Maak in het midden een kuiltje.
- Meet in je maatbeker de karnemelk af en klop hierin het ei los.
- Voeg beetje bij beetje het ei/karnemelkmengsel toe aan de droge ingrediënten, meng alles goed door elkaar met de deeggarde.
- Het deeg blijft vrij vochtig en plakkerig.
- Bestuif je handen met wat bloem en neem het deeg uit de kom. Vorm er een bol van met een doorsnede van ca. 15cm en leg deze op de bakplaat.
- Bestuif de deegbol licht met bloem. Maak een mes nat met wat water en snijd een kruis in de bovenkant tot halverwege het deeg.
- Bak het brood ongeveer 50-60 minuten in de oven. Het is klaar als je op de onderzijde klopt en het 'hol' klinkt.
- Laat het soda bread op een rooster afkoelen en bewaar het in een schone theedoek.
Tip: soda bread is warm uit de oven het lekkerst, besmeerd met boter en bv. aardbeienjam. Het is ook heerlijk bij (vis)soep of mosselen. Met een glas Guinness erbij natuurlijk!
Dit recept werd uitgewerkt door Dille & Kamille