Financiertjes
Financiertjes zijn zachte, iets ‘vochtige’ amandelcakejes. Erg lekker, licht en elegant bij de koffie of thee na een feestelijke maaltijd.
INGREDIËNTEN (voor ca. 12 stuks)
- 90 g amandelmeel
- 90 g poedersuiker
- 20 g bloem + extra om te bestuiven
- 25 g witte (basterd)suiker
- 100 g ongezouten boter + extra om in te vetten
- de geraspte schil van 1 biologische limoen
- 120 g eiwit (3 à 4 eiwitten)
- snuf zout
BENODIGDHEDEN
Weegschaal, kommen, garde met bal, vorm voor mini-muffins, (meel)zeef, spatel, houten lepel, steelpan, citroenschilrasp, taartrooster.
Tip: Ambitieuze thuisbakkers kunnen de financiertjes gebruiken als 'bodem' voor sjieke mini-gebakjes: petitfours. Versier ze met (marsepein)glazuur, geconfijte vruchtjes, chocolade, gesuikerde bloemetjes…
BEREIDING
- Vet de muffinplaat in met wat boter en bestuif elk kuiltje met wat bloem
- Meng in een ruime kom het amandelmeel met de poedersuiker. In banketbakkerstaal heet dit basismengsel een 'broyage'.
- Zeef de bloem erbij en voeg de suiker toe. Schep alles luchtig door elkaar.
- Smelt de boter tot deze een lichte hazelnootkleur krijgt. Dit geeft je financiertjes een lekkere nootachtige smaak. Let op, laat de boter niet te bruin worden!
- Meng de gesmolten boter door de droge ingrediënten. Schep er de limoenrasp door.
- Klop in een andere kom het eiwit stijf met het zout. Spatel het voorzichtig door het beslag en laat 1 uur opstijven in de koelkast.
- Verwarm je oven voor op 180 ºC.
- Schep of spuit het beslag in de vormpjes.
- Bak de financiertjes in 8 minuten goudbruin, maar niet te droog. Haal de cakejes voorzichtig uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.