Perentaart met frangipanevulling
INGREDIËNTEN
- 150 g gemalen amandelen
- 150 g poedersuiker
- 3 eieren
- 120 g ongezouten boter op kamertemperatuur + extra om in te vetten
- 50 g bloem + extra om te bestuiven
- 1 groot vel kant-en-klaar bladerdeeg
- 100 g abrikozenjam
- 3 peren (bv. Conférence of Doyenne du Comice)
BENODIGDHEDEN
Weegschaal, beslagkom, lepel of spatel, taartvorm Ø 30 cm, deegroller, vork, bakpapier, bakbonen, bakkwastje, taartrooster.
BEREIDING
- Meng de gemalen amandelen met de poedersuiker, eieren, zachte boter en bloem tot beslag. Dit is de zgn. frangipane. Laat het minstens 3 uur rusten op een koele plaats.
- Haal het bladerdeeg uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
- Verwarm je oven voor op 190 ºC.
- Vet de taartvorm zorgvuldig in met boter en bestuif met wat bloem.
- Bestuif ook je werkblad met bloem en rol het bladerdeeg nog wat dunner uit.
- Leg het deeg in de vorm en druk de randen goed aan. Ga met een deegrol over het deeg zodat het aan de rand wordt afgesneden. Haal overtollig deeg weg.
- Prik de taartbodem hier en daar in met een vork. verkreukel een vel bakpapier en spreid het uit over de bodem. bedek de bodem met bakbonen.
- Bak het deeg met blindbakvulling 15 minuten in de oven.
- Zet de oven nu op 160 ºC.
- Haal de taart uit de oven en verwijder de blindbakvulling en het bakpapier.
- Verdeel de abrikozenjam met een bakkwastje over de bodem en schep er dan het frangipane-beslag op.
- Schil en halveer de peren. Verwijder het klokhuis. Snijd de halve peren in heel dunne plakjes, waarbij je de bovenkant aan elkaar laat. Spreid ze uit als een waaiertje.
- Verdeel de perenwaaiers over de frangipane en bak de taart nog 35 minuten in de oven.
- Neem de taart uit de oven en laat even afkoelen. Zet de vorm op een blik of een jampot en druk voorzichtig de rand naar beneden.
- Laat de taart voorzichtig op een taartrooster glijden en verder afkoelen.