Appel-perentaart met herfstblaadjes

Deze appel-perentaart, met lekkere dikke korst, smaakt heerlijk én ziet er prachtig uit dankzij de gekruiste repen en zelfgemaakte herfstblaadjes!



+- 2 uur

Boodschappenlijst

Ingrediënten

  • 2 à 3 appels
  • 2 à 3 peren
  • 2 el appeltaartkruiden*
  • 4 el bruine basterdsuiker
  • 600 g bloem
  • 400 g boter (+ extra voor het invetten)
  • 200 g kristalsuiker
  • 2 eieren (+ 1 extra om te bestrijken)
  • 20 g paneermeel

Bereiding

Het taartdeeg

  1. Verwarm de oven voor op 170 °C.
  2. Kneed bloem, boter, kristalsuiker en eieren tot een deegbal. Laat vervolgens 30 minuten rusten.
  3. Vet de springvorm in en gebruik 3/4 van het deeg om de bodem en de zijkant van de vorm te bekleden. Rol het deeg hiervoor eerst uit met de deegroller.
  4. Doe het deeg in de vorm en druk het goed aan zodat de bodem en rand van de taart met elkaar verbonden zijn. Bewaar restjes deeg voor het maken van herfstblaadjes.
  5. Vul de vorm met bakbonen en bak in ongeveer 30 minuten ‘blind’ af. 

De vulling

  1. Schil de appels, met de appelschiller, en peren en snij in partjes of kleine stukjes.
  2. Voeg er de appeltaartkruiden en basterdsuiker aan toe en schep alles door elkaar.

De taart

  1. Bestrooi de bodem van de taart met het paneermeel en verdeel hier de vulling over.
  2. Rol het andere deel van het deeg uit op de bakmat en snij er repen van. Leg deze kruislings over de vulling.
  3. Maak van de restjes deeg een bal en rol deze uit op de bakmat. Snij er figuurtjes, zoals herfstblaadjes, uit en leg ze op de taart.
  4. Kluts 1 eitje en bestrijk de bovenkant van de taart met ei.
  5. Bak de appel- perentaart op 170 °C in ca. 45 - 60 minuten goudbruin.  
  6. Zet de oven open en laat de taart nog minstens 30 minuten rusten.
  7. Haal de taart uit de oven, laat even afkoelen en verwijder de springvorm.