Dim sum van kip en garnalen met geurige bouillon
voor 4 personen
• 20 wontonvellen, ontdooid
• 250 gr kipfilet
• 50 gr gepelde garnalen
• 8 lente-uitjes, in ringetjes gesneden
• 1 theel. sesamolie
• 2 eetl. sojasaus
• 1 l kippenbouillon
• 2 anijssterren*
• 1 theel. korianderzaadjes*
• 1 cm gemberknol, geschild
• 1 rood pepertje zonder de zaadjes, fijngehakt
• 2 eetl. vissaus
• 4 eetl. Chinese rijstwijn of droge sherry
• paar blaadjes sla of paksoi
Benodigdheden: keukenmachine, chefs- of Santokumes*, snijplank*, schilmesje*, bakkwastje*, bamboe stoommandje*, wok* of pan/pot met zelfde diameter als stoommandje, kleine porseleinen serveerschaaltjes en kommetjes*
Bereiding:
- Maal de kipfilet fijn in de keukenmachine. Voeg halverwege de garnalen toe.
- Doe er op het laatst 5 eetl. kippenbouillon, 1 eetl. sojasaus, de sesamolie en de helft van de gesneden lente-uitjes bij en draai deze even kort mee.
- Breng de overige kippenbouillon aan de kook met de steranijs, korianderzaadjes, het pepertje, de gember en de overige fijngehakte lente-ui. - Bewaar een eetlepel lente-uiringetjes voor de garnering.
- Breng de bouillon op smaak met de rest van de sojasaus en de rijstwijn. Laat de bouillon ca. 1 uur heel zachtjes trekken.
- Leg de wontonvellen op een werkvlak. Schep in het midden van elk velletje een theelepel van het kip/garnalenmengsel.
- Bestrijk de randen van de wontonvellen met wat water en vouw de 4 punten samen tot een pakketje. Druk de randen goed aan.
- Leg een aantal slablaadjes in het stoommandje en plaats daar de dim sum op. Doe het deksel op het stoommandje. Zorg voor wat tussenruimte: stoom de dim sum in porties.
- Verwarm een laag water in een wok of passende pan en zet er het stoommandje op. Stoom de dim sum in ca. 10 minuten gaar.
- Serveer de dim sum op kleine schaaltjes, gegarneerd met wat lente-ui en sojasaus. Geef de geurige bouillon er apart bij.