Dim sum met zoete aardappel

Dim sum met zoete aardappel

Ingrediënten:
Voor de dimsum
• 400 gram zoete aardappel
• 1/2 Chinese kool
• 1/2 bakje champignons 
• enkele stengels bosui
• 1 bosje verse koriander
• 1 bosje bieslook
• 2 anijssterren*
• 1 teentje knoflook
• 1 stukje verse gember
• 1 chilipeper
• 1 tl shaoxingwijn (Chinese rijstwijn)
• ½ tl sesamolie
• 1 tl sojasaus
• 1 tl chilisaus
• 1 pakje dumplingvellen

Voor de dipsaus
• 3 el sojasaus
• 2 el chili-olie
• ½ el sesamolie
• 1 teentje knoflook, uitgeperst
• ½ tl geraspte gember
•  handvol koriander en bieslook, fijngesneden

Benodigdheden: gemberrasp*, knoflookpers*, snijmesje*, houten snijplank*, kom*, eetlepel*, vijzel*, pan/pot, vork*, champignonborstel*, wok*, spatel*, Santokumes*, kommetje*, bakkwastje*, bamboe stoommandje*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding:

  1. Snij het groen van de stengels bosui in ringetjes (hou de witte stukjes opzij).
  2. Meng de bosui-ringetjes met de ingrediënten voor de dipsaus in een kom en zet opzij.
  3. Kneus de gember in een vijzel en giet er koud water over. 
  4. Schil de zoete aardappel en snijd in stukjes. 
  5. Snij de stelen van de koriander, hak ze grof en hou de blaadjes opzij. 
  6. Doe de zoete aardappel met de koriandersteeltjes en de anijssterren in een grote pot water en breng aan de kook.
  7. Laat ongeveer 15-20 minuten zacht doorkoken.
  8. Haal de zoete aardappel uit de bouillon en prak de stukjes met een vork (niet te fijn).
  9. Was de Chinese kool en snipper fijn.
  10. Maak de champignons schoon en snijd in stukjes. 
  11. Pel het teentje knoflook en snipper fijn. 
  12. Haal de zaadlijsten uit de chilipeper en snipper fijn. 
  13. Rasp het stukje verse gember fijn.
  14. Roerbak de Chinese kool, de champignons, de knoflook en chili kort en doe er dan de geraspte gember bij. 
  15. Snijd het wit van de bosui in ringetjes en voeg ook toe. Roerbak nog enkele minuten.
  16. Hak de bieslook en koriander fijn en meng met de zoete aardappelpuree en het Chinese kool-champignonmengsel. 
  17. Vul een kommetje met koud water. 
  18. Leg een dumplingvel op je hand en schep er een eetlepel van het groentenmengsel op. 
  19. Gebruik een borsteltje om de randen in te strijken met het water en vouw dicht. 
  20. Breng in een wok, of een pan met dezelfde diameter, een laagje water zachtjes aan de kook.
  21. Plaats het bamboe stoommandje in de wok of de pan en laat de dumplings 5-6 minuten stomen. 
  22. Serveer met de dipsaus.

 

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Els Debremaeker van Njamelicious.