Dim sum met zoete aardappel
Ingrediënten:
Voor de dimsum
• 400 gram zoete aardappel
• 1/2 Chinese kool
• 1/2 bakje champignons
• enkele stengels bosui
• 1 bosje verse koriander
• 1 bosje bieslook
• 2 anijssterren*
• 1 teentje knoflook
• 1 stukje verse gember
• 1 chilipeper
• 1 tl shaoxingwijn (Chinese rijstwijn)
• ½ tl sesamolie
• 1 tl sojasaus
• 1 tl chilisaus
• 1 pakje dumplingvellen
Voor de dipsaus
• 3 el sojasaus
• 2 el chili-olie
• ½ el sesamolie
• 1 teentje knoflook, uitgeperst
• ½ tl geraspte gember
• handvol koriander en bieslook, fijngesneden
Benodigdheden: gemberrasp*, knoflookpers*, snijmesje*, houten snijplank*, kom*, eetlepel*, vijzel*, pan/pot, vork*, champignonborstel*, wok*, spatel*, Santokumes*, kommetje*, bakkwastje*, bamboe stoommandje*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille
Bereiding:
- Snij het groen van de stengels bosui in ringetjes (hou de witte stukjes opzij).
- Meng de bosui-ringetjes met de ingrediënten voor de dipsaus in een kom en zet opzij.
- Kneus de gember in een vijzel en giet er koud water over.
- Schil de zoete aardappel en snijd in stukjes.
- Snij de stelen van de koriander, hak ze grof en hou de blaadjes opzij.
- Doe de zoete aardappel met de koriandersteeltjes en de anijssterren in een grote pot water en breng aan de kook.
- Laat ongeveer 15-20 minuten zacht doorkoken.
- Haal de zoete aardappel uit de bouillon en prak de stukjes met een vork (niet te fijn).
- Was de Chinese kool en snipper fijn.
- Maak de champignons schoon en snijd in stukjes.
- Pel het teentje knoflook en snipper fijn.
- Haal de zaadlijsten uit de chilipeper en snipper fijn.
- Rasp het stukje verse gember fijn.
- Roerbak de Chinese kool, de champignons, de knoflook en chili kort en doe er dan de geraspte gember bij.
- Snijd het wit van de bosui in ringetjes en voeg ook toe. Roerbak nog enkele minuten.
- Hak de bieslook en koriander fijn en meng met de zoete aardappelpuree en het Chinese kool-champignonmengsel.
- Vul een kommetje met koud water.
- Leg een dumplingvel op je hand en schep er een eetlepel van het groentenmengsel op.
- Gebruik een borsteltje om de randen in te strijken met het water en vouw dicht.
- Breng in een wok, of een pan met dezelfde diameter, een laagje water zachtjes aan de kook.
- Plaats het bamboe stoommandje in de wok of de pan en laat de dumplings 5-6 minuten stomen.
- Serveer met de dipsaus.
Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Els Debremaeker van Njamelicious.