Mediterrane mezze
Voor 4 personen
Hummus
Ingrediënten:
• 150 g kikkererwten (uit blik)
• 2 el tahin (sesampasta)
• sap van 1 citroen
• 2 teentjes knoflook
• scheutje olijfolie*
• peper, versgemalen*
• zeezout*
Benodigdheden: keukenmachine, pollepel*, laag schaaltje*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille
Bereiding:
- Giet de kikkererwten af en hou een beetje van het vocht opzij.
- Hou een eetlepeltje kikkererwten apart en doe de rest in een keukenmachine met wat van het vocht. Voeg knoflook, tahin, citroensap, olijfolie, peper en zout toe.
- Mix tot je een gladde hummus hebt. Voeg eventueel nog wat kookvocht of olijfolie toe.
- Proef en breng op smaak met peper, zout en eventueel nog wat citroensap.
- Lepel de hummus in een mooi schaaltje en strijk de bovenkant glad. Maak in het midden een kuiltje en doe hier een scheutje olijfolie en de overgebleven kikkererwten in.
- Serveer met Turks (plat)brood.
Labneh
Ingrediënten:
• 1liter volle yoghurt
• zeezout*
• scheutje citroensap
• olijfolie*
Benodigdheden: neteldoek*, zeef of vergiet*, kom*, elastiek, pollepel*, kommetje*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille
Bereiding:
- Maak een neteldoek goed vochtig en knijp hem uit. Hang de doek in een zeef of vergiet boven een diepe (beslag)kom.
- Giet de yoghurt in de neteldoek en bind deze dicht met een elastiek (net boven de yoghurt).
- Zet het geheel in de koelkast en laat het vocht ca. 8 uur uitlekken. Je zou nu een dikke, lobbige yoghurt moeten hebben (vergelijkbaar met hangop).
- Schep de labneh uit de doek en meng er wat zout en eventueel wat citroensap door. Doe dit mengel in een kommetje en giet er wat olijfolie bij.
- Serveer met Turks (plat)brood.
Tip: Je kan de labneh ook op smaak brengen met fijngesneden groene kruiden (bv. koriander, munt, platte peterselie of bieslook).
Tabouleh
Ingrediënten:
• 2 bosjes platte peterselie, fijngehakt
• 1 bosje munt, fijngehakt
• 3 tomaten, ontpit en in kleine blokjes gesneden
• 1 komkommer, geschild en in kleine blokjes gesneden
• 1 rode ui, fijngesnipperd
• 50 g bulghur of couscous
• sap van 1 citroen
• olijfolie*
• zwarte peper, versgemalen*
• zeezout*
Benodigdheden: snijplank*, mes*, dunschiller*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille
Bereiding:
- Kook de bulgur of de couscous volgens de instructies op de verpakking.
- Meng de groenten en de verse kruiden. Voeg de afgekoelde bulgur of couscous toe.
- Breng op smaak met citroensap, olijfolie, peper en zout.
- Serveer met Turks (plat)brood.
Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Lara kookt voor u.