Galette met peer, blauwe kaas & venkel
voor 4 personen
Ingrediënten:
voor
de bodem
• 150 gram (volkoren)bloem
• 100 gram ongezouten boter, in blokjes
• scheutje melk
• snuf zout*
voor de vulling
• 1/2 venkelknol
• 1 peer
• 50 gram blauwe kaas
• 100 ml Griekse yoghurt
• 1 ei, losgeklopt
• rasp van 1 citroen
•
peper*
• grof zeezout*
• peterselie
• melk (om de rand van de galette te
bestrijken)
Benodigdheden: kommen*, huishoudfolie, garde*, pollepel*, bakplaat*, bakpapier, deegroller*, snijplank*, chefmes*, bakkwastje*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille
Bereiding:
- Maak eerst het kruimeldeeg voor de bodem van de galette: kneed de boterblokjes met de bloem en het zout. Voeg een scheutje melk toe en kneed weer verder.
- Kneed het deeg tot een bal.
- Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg ca. 30 minuten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Maak de vulling: klop het ei los en meng met de Griekse yoghurt.
- Doe er ook de citroenrasp bij. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Rol het deeg uit op een bebloemd werkvlak en leg het op de met bakpapier beklede bakplaat.
- Smeer het yoghurtmengsel uit over het deeg. Laat ongeveer 2 centimeter van de rand vrij.
- Halveer de venkelknol en snijd deze in repen.
- Halveer de peer, verwijder het klokhuis en snijd in dunne plakjes.
- Verdeel de venkel en peer over het deeg.
- Verkruimel de blauwe kaas over de vulling. Werk af met wat geraspte citroenschil en grof zeezout.
- Vouw de randen van de galette over de vulling. Smeer ze in met een beetje melk.
- Bak 20-25 minuten in de oven tot het deeg goudbruin gebakken is.
- Strooi voor het serveren wat fijngehakte peterselie over de galette en maak er een groene salade bij.
Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Maura van Yellow Lemon Tree blog.