Plaattaart met courgette en dragon
Voor 4 personen
Ingrediënten:
• 375 g bladerdeeg, op kamertemperatuur
• 1 courgette
• 100 ml crème fraîche
• 2 eieren
• 100 g gruyère, geraspt
• scheutje melk
• 1/2 bosje verse peterselie, fijngehakt
• 1/2 el gedroogde dragon*
• 25 g roomboter
• 4 bosuitjes/lente-uitjes + 1 extra voor het serveren
• 50 g spinazieblaadjes (of rucola), voor de garnering
• versgemalen peper*
• zout*
Benodigdheden: bakplaat*, bakpapier, deegroller*, vork*, bakbonen*, taartrooster*, kom*, garde*, snijmesje*, snijplank*, dunschiller*, bakkwastje*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200° C.
- Bekleed het bakblik met bakpapier.
- Bestrooi een werkblad met bloem. Leg de plakjes bladerdeeg neer en rol uit.
- Bekleed de bodem van het bakblik met het bladerdeeg. Prik met een vork enkele gaatjes in de deegbodem. Bedek met bakpapier en vul met bakbonen.
- Bak 15-20 minuten in de voorverwarmde oven. Haal dan het bakpapier weg en bak nog 5 minuten tot het deeg kleurt. Haal het bakblik uit de oven, maar laat de oven wel aanstaan.
- Klop intussen de eieren los met de crème fraîche en de helft van de gruyèrekaas.
- Meng de dragon en peterselie door het ei-roommengsel (hou wat van de peterselie achter voor later).
- Breng op smaak met peper en zout.
- Snijd de courgette met een dunschiller in de lengte in plakken.
- Snijd de bosuitjes in ringetjes.
- Verdeel het ei-roommengsel over de gebakken deegbodem.
- Verdeel hier de courgettelinten, bosuitjes en rest van de fijngehakte peterselie over.
- Bestrooi met de rest van de geraspte gruyèrekaas.
- Smeer de randjes van het bladerdeeg met behulp van een bakkwastje in met melk.
- Zet de plaattaart in de oven en bak nog 5-10 minuten tot de gruyère gesmolten is en het deeg mooi goudbruin kleurt.
- Bestrooi de plaattaart voor het serveren met het laatste, fijngesnipperde bosuitje en wat spinazieblaadjes.
Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Maura van Yellow Lemon Tree blog.