Taartjes met paddenstoelen en oude kaas
Voor 4 personen
Ingrediënten:
• 4 vierkante plakjes bladerdeeg, ca. 15 x 15 cm
• 250 g ricotta
• 2 eieren
• 100 g oude (Brugse) kaas
• klontje boter
• scheutje olijfolie*
• 1 teentje knoflook
• 1 sjalotje
• 300 g gemengde paddenstoelen (bv. shiitake, oesterzwammen, kastanjechampignons...)
• ½ el mosterd met honing en tijm*
• enkele takjes verse tijm*
• versgemalen peper*
• zeezout*
• 1 bosje waterkers
Benodigdheden: taartvormpjes dia 12 cm*, bakkwastje*, vork*, snijmesje*, snijplank*, koekenpan*, pollepel*, schaaltjes*, garde*, taartrooster*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Vet de taartvormpjes in met een beetje boter.
- Verdeel de plakjes bladerdeeg over de vormpjes. Druk het deeg aan en prik er met een vork enkele gaatjes in.
- Schil de knoflook en het sjalotje en snij fijn.
- Verhit een klontje boter en een scheutje olijfolie in een koekenpan.
- Laat de fijngesnipperde knoflook en het sjalotje op een zacht vuur fruiten.
- Scheur de paddenstoelen met je handen in stukjes en roerbak ze kort.
- Kruid met peper en zeezout en voeg ook de mosterd toe.
- Verdeel er de tijmblaadjes over en laat op een zacht vuur 10 minuten stoven.
Tip: je kan de paddenstoelenvulling eventueel een dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren tot je de taartjes gaat bakken. - Klop 1 ei los en roer het door de ricottakaas.
- Verkruimel de oude kaas en meng door het ricottamengsel.
- Verdeel het mengsel over de bladerdeegvormpjes.
- Schep er de paddenstoelenvulling over en vouw de randen van het bladerdeeg over de vulling.
- Klop het andere ei los en borstel de randen van het bladerdeeg in.
- Zet de taartjes 10-15 minuten in de voorverwarmde oven.
- Was de waterkers zorgvuldig en dep droog.
- Haal de taartjes als ze gebakken zijn voorzichtig uit de vormpjes en serveer ze met een handvol van de waterkers.
Tip: dit gerecht is ook lekker als hoofdgerecht als je vegetarische gasten hebt.
Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Els Debremaeker van Njamelicious.