Geglaceerd hammetje

Recept geglaceerd hammetje voorbereiden | Dille & Kamille
Recept geglaceerd hammetje bereiden | Dille & Kamille
Recept geglaceerd hammetje | Dille & Kamille
Recept geglaceerd hammetje uit de oven | Dille & Kamille

Voor 4 personen

Ingrediënten:
• hammetje (met been) van 2-3 kg
• 20 kruidnagelen*
• 1 kaneelstokje*
• 5 jeneverbessen*
• 10 korianderzaadjes*
• 3 laurierblaadjes*
• 3 salieblaadjes
• 10 zwarte peperbolletjes*
• ½ prei
• 2 wortelen
• 1 venkelknol
• 1 ui
• 3 el ahornsiroop*
• 3 el honing
• 2 el grove mosterd*
• 2 el sojasaus

Benodigdheden: kookpot/pan, snijmes*, snijplanken*, theedoek*, chefmes*, steelpannetje*, garde*, bakplaat*, aluminiumfolie, bakkwastje*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding:
  1. Doe het hammetje in een grote kookpot/pan en voeg water toe tot het onder staat.
  2. Voeg 5 kruidnagelen, het kaneelstokje, de jeneverbessen, de korianderzaadjes, de laurier- en de salieblaadjes en de peperbolletjes toe.
  3. Snijd de groenten in grove stukken en doe ze bij de specerijen in de kookpot/pan.
  4. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur dan zachter. Laat het hammetje zo (afhankelijk van het gewicht) ongeveer 2 à 3 uur garen. Laat het hammetje daarna afkoelen in de bouillon. 
    Tip: je kan het hammetje eventueel een dag van tevoren koken en laten afkoelen in de bouillon, zo trekken de smaken er nog beter in.
  5. Verwarm de oven voor op 160°C.
  6. Haal het hammetje voorzichtig uit de bouillon en dep het droog met een schone theedoek.
  7. Maak met een scherp mes kruisvormige inkepingen in de vetlaag en steek er hier en daar één van de 15 kruidnagels in.
  8. Meng de ahornsiroop, de honing, de mosterd en de sojasaus voor het honingglazuur.
  9. Breng het glazuur kort aan de kook in een steelpannetje en laat wat afkoelen. 
  10. Leg het hammetje op een met aluminiumfolie beklede bakplaat en wrijf het m.b.v. een bakkwastje in met het glazuur.
  11. Zet ongeveer 1 uur in de oven (afhankelijk van het gewicht van de ham en de sterkte van je oven) en laat zacht karameliseren.
  12. Haal het hammetje uit de oven en laat ca. 10 minuten rusten op een houten plank voor je het in plakken snijdt. 

Tip: restjes ham zijn heerlijk in een sandwich met pickles of in een curry met wintergroenten.  


Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Els Debremaeker van Njamelicious.