Gehaktbrood met stamppot

gehaktbrood met stampot

Voor 4 personen

Ingrediënten:
Voor de stamppot
• 1 kg savooikool
• 1 ui
• 1 teentje knoflook
• 1 kg bloemige aardappelen
• 150-200 ml volle melk
• nootmuskaat*
• boter 

Voor het gehaktbrood
• 1 kg gemengd gehakt (half-om-half)
• 1 sjalot
• boter
• olijfolie*
• 4 eieren
• handvol bieslook
• 120 g paneermeel

Benodigdheden: theedoek*, snijmesje*, snijplank*, vergiet*, kookpot/pan, pollepel*, pureestamper*, steelpan*, nootmuskaatrasp*, mengkommen*, koekenpan*, garde*, braadslede* of ovenschaal*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding:

  1. Spoel de bladeren van de savooikool zorgvuldig, dep ze droog en snijd in stukjes.
  2. Schil de ui en het teentje knoflook en snipper ze fijn.
  3. Smelt een klontje boter in een kookpot/pan en stoof de ui, look en koolbladeren ca. 20-30 minuten.
  4. Schil de aardappelen, snijd ze in stukjes en kook ze gaar in ruim water met een beetje zout.
  5. Giet de aardappelen af en laat nog een minuut ‘droogkoken’ op laag vuur.
  6. Stamp de aardappelen fijn met een pureestamper.
  7. Verwarm de melk in een steelpannetje en roer samen met de gestoofde groenten door de puree.
  8. Breng de stamppot op smaak met versgeraspte nootmuskaat, peper en zout en roer er een klontje boter door.
  9. Verwarm de oven voor op 200°C.
  10. Doe het gehakt in een grote kom.
  11. Schil het sjalotje en snipper het fijn.
  12. Fruit het fijngesnipperde sjalotje in een koekenpan met wat olijfolie en een klontje boter.
  13. Splits de eieren. Doe de eidooiers bij het gehakt.
  14. Klop 2 eiwitten stijf.
  15. Snipper de bieslook fijn en meng met het paneermeel en het gestoofde sjalotje door het gehakt.
  16. Spatel ook de eiwitten door het gehakt.
  17. Maak je handen nat en vorm een broodje van het gehakt.
  18. Leg het gehaktbrood in een beboterde braadslede of ovenschaal.
  19. Bak het gehaktbrood ca. 15 minuten op 200°C en verlaag dan de temperatuur naar 170°C. Laat nog 40 minuten bakken.
  20. Snij dikke plakken van het gehaktbrood en serveer met de stamppot.

Tip: lekker met een lepeltje grove mosterd of piccallily (klik hier voor het recept).

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Els Debremaeker van Njamelicious.