Kip uit de oven met sinaasappel en truffelaardappeltjes
Voor 6 personen
Ingrediënten:
• 2 sinaasappels
• 75 g zachte boter
• 2 el vloeibare honing
• 1 el paprikapoeder*
• 1 biologische kip van ca. 2 kg
• 1 bol knoflook
• 1 bosje verse tijm
• 1 kg truffelaardappels
• versgemalen zwarte peper en zout*
• 4 el olijfolie*
Benodigdheden: rasp*,
kommen*, vork*, vijzel*, braadslede*, groenteborstel*, snijmesje*,
braadthermometer*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 ºC.
- Boen de sinaasappels schoon met warm water en rasp de schil.
- Meng de rasp met de boter, de honing en het paprikapoeder. Wrijf er de hele kip mee in.
- Pel de helft van de teentjes knoflook en kneus ze even in de vijzel.
- Vul de buikholte van de kip met de knoflook en de helft van de tijm.
- Leg de kip in een ruime braadslede.
- Borstel de aardappels schoon, spoel af onder koud water en snijd in vieren.
- Snijd de sinaasappels in schijfjes.
- Doe de aardappels in een kom, samen met de sinaasappel, de olijfolie en de resterende knoflookteentjes (ongepeld) en takjes tijm.
- Breng op smaak met zout en zwarte peper, meng door elkaar en leg rond de kip in de braadslede.
- Braad de kip 1,5 uur in het midden van de oven. Bedruip regelmatig met het braadvocht.
- Prik een braadthermometer in het dikste stuk van een poot: bij een kerntemperatuur van 76 ºC is de kip gaar. Laat hem anders nog 15 minuten langer garen en meet opnieuw.
Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Sarah van South & Pepper.