Pastinaak met ras el hanout 

Met dit recept combineer je de zoete smaak van pastinaak met het hartige van tahin en kruidige van ras el hanout. Een heerlijk smaaktrio en prachtig gerechtje om te serveren!



Aantal personen: 2

Boodschappenlijst

Ingrediënten

Pastinaak 

  • 450 g pastinaak
  • 30 g bloem (ca. 3 el)
  • Zout*
  • 2 takjes verse tijm  
  • 80 g appelstroop
  • 40 g water
  • 50 g gepelde, geroosterde  
    pistachenoten 

Ras el hanout-crème 

  • 100 g tahin (sesampasta)
  • 5 g ras el hanout (ca. 2½ tl)*
  • 25 g ijskoud water

Serveren

Benodigdheden

*Verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding 

Pastinaak 

  1. Verwarm de frituur, of olie in de wok, tot 170 ˚ C. Hak de pistachenootjes grof.
  2. Doe de bloem in een diep bord. Schil de pastinaak met een dunschiller. Haal de schillen door de bloem, leg ze in een zeef en schud de overtollige bloem er af.
  3. Frituur de schillen tot de olie stopt met bruisen en de schillen goudbruin zijn. Laat  uitlekken op keukenpapier en bestrooi licht met zout.
  4. Snijd de geschilde pastinaken in staafjes van 5 bij 1½ cm.
  5. Breng een pan water met zout en het tijmtakje aan de kook. Kook hierin de pastinaakstaafjes gaar, giet af en verwijder de tijm.
  6. Breng de appelstroop en 40 g water samen aan de kook in een steelpannetje.
  7. Doe de pastinaakstaafjes in een droge koekenpan en voeg enkele eetlepels ingekookte appelstroop toe.
  8. Zet de pan op het vuur en schep de pastinaakstaafjes om tot ze een dun, glanzend appelstrooplaagje hebben. Bestrooi met de gehakte pistachenoten. 

Ras el hanout-crème 

  1. Klop met een garde de tahin samen met de ras el hanout en het ijskoude water tot een luchtige crème. 

Serveren 

  1. Verdeel de ras el hanout-crème en de pastinaak over twee borden.
  2. Leg de gefrituurde pastinaakschillen erop en maak af met wat extra ras el hanout en grof zeezout. 

Dit recept is afkomstig uit Groentefeest, het kookboek – met maar liefst 100 verrassende groenterecepten – dat Dille & Kamille in samenwerking met chef-kok Sidney Schutte heeft ontwikkeld. 

Bekijk onze artikelen