Winterse stoofpot met pastinaakpuree
Voor 2 personen
Ingrediënten:
Voor de stoofpot:
• 500 g runderschenkel, in
blokjes van 2 cm gesneden
• 130 g kleine champignons
• 1 winterpeen, geschild en
in plakjes gesneden
• 2 gele uien, grofgehakt
• 2 el bloem
• peper*
• zout*
• 250 ml rode wijn
• 300 ml runderbouillon
• 300 ml heet water
• 1 el bosbessen
fruitbeleg*
• 1 el gedroogde tijm*
• 3 el olijfolie*
Voor de pastinaakpuree:
• 3 pastinaken, geschild en
in schijfjes gesneden
• 2 el melk
• 3 el Parmezaanse kaas,
fijngerapst
• peper*
• zout*
Benodigdheden: diepvrieszakje,
kookpot/pan met zware bodem*, pollepel*, schuimspaan*, kommen*, maatbeker*,
kookpot/pan*, afgiethulp*, pureeknijper*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille
Bereiding:
- Begin met het maken van de stoofpot: doe de blokjes vlees in een diepvrieszakje, samen met de bloem en voeg naar smaak peper en zout toe. Schud goed, zodat het vlees mooi bebloemd is.
- Verhit de olijfolie in een pan met een zware bodem.
- Voeg de blokjes runderschenkel toe zodra de pan heet is.
- Braad het vlees kort aan en haal het er vervolgens met een schuimspaan weer uit. Bewaar in een kom en zet opzij.
- Fruit de ui en de wortel in de pan waar het vlees net in gebakken is.
- Doe de champignons intussen in een kom met heet water, zodat ze zachter worden.
- Voeg het vlees weer toe aan de pan, bij de wortel en ui.
- Voeg ook de wijn toe en laat 3-4 minuten zachtjes koken.
- Giet dan de bouillon erbij, samen met de champignons en 50 ml van het vocht waarin de champignons werden geweekt.
- Breng het geheel aan de kook, zet het vuur zacht en laat 2 uur sudderen met de deksel op de pan. Roer af en toe.
- Voeg na 2 uur een eetlepel fruitbeleg toe, roer en laat nog 15 minuten pruttelen.
- Maak intussen de pastinaakpuree: breng een pan met ruim water aan de kook, voeg de schijfjes pastinaak toe en laat 15 minuten sudderen.
- Giet het water af en voeg melk en Parmezaanse kaas toe. Breng op smaak met peper en zout.
- Pureer met een pureeknijper tot een romig geheel.
- Serveer de puree met de winterse stoofpot.
Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Ingrid Hofstra.