Rabarber-bosvruchtenjam met vanille
Ingrediënten voor 2 potjes
• 350 gram rabarber
• 150 gram mix van verse of diepvries bosvruchten
• 500 gram geleisuiker
• Scheutje water
• 1 el limoensap
• Rasp van 1 limoen
• 2 theelepels vanillepasta
• 2 gesteriliseerde schone jampotjes
• 1 neteldoek
Bereiding
- Was de rabarber, snijd de uiteindes eraf en snijd in kleine stukjes. Leg ze, samen met de bosvruchten, in een pan en voeg een klein scheutje water toe.
- Voeg de geleisuiker toe en breng aan de kook. Laat het zachtjes doorkoken totdat de rabarber zacht is.
- Voeg het sap en de limoenrasp toe.
- Voeg de vanillepasta toe en laat het een aantal minuten op laag vuur doorkoken.
- Breng een pan water met de potjes aan de kook en laat 5 minuten koken. Giet af en laat de potjes op een schone theedoek drogen.
Pas op, de potjes zijn heet. Gebruik eventueel een tang om de hete potjes uit de pan te halen. De deksels en rubberen ringen hoeven alleen kort in een dompelbad in kokend water. - Leg de neteldoek in een vergiet en zet er een grote kom of pan onder. Druk de jam door de neteldoek voor een mooie gladde jam.
- Vul de potjes tot de rand en draai goed dicht. Zet de potjes op de kop. Zo trekt de jam vacuüm en kan je het langer bewaren.
- Laat de jam afkoelen en bewaar in de koelkast.