Sprankelend gemberbier
Voor 0,75 liter
Ingrediënten:
• een groot stuk biologische gember
• ruwe rietsuiker
• 500 ml water
• sap van 1 citroen
Benodigdheden: beugelpot van 0,75 liter*, beugelpot van 1 liter*, snijmesje*, rasp*, pollepel*,
neteldoek*, elastiekje, zeef*, beugelflessen*, trechter*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille
Bereiding:
- Laat 500 ml kraantjeswater een nacht in een open beugelpot staan, zo kan de chloor eruit verdampen.
- Rasp 30 gr gember fijn. Tip: gebruik biologische gember, zo kan je de schil eraan laten. De bacteriën en gisten die daarop aanwezig zijn gaan we nu opkweken.
- Roer de gemberrasp met 30 gr rietsuiker door het water tot alle suiker opgelost is. Dek de beugelpot af met neteldoek en een elastiekje.
- Dit mengsel wordt de starter voor het gemberbier. Roer er gedurende 7 dagen elke dag een nieuw schepje geraspte gember en een eetlepel rietsuiker door.
- Na ongeveer 7 dagen zou je starter zuurzoetig en aromatisch moeten ruiken. Hier kan je nu gemberbier mee maken!
- Meng 100 ml van je starter met 1 liter water, 125 gr suiker, het sap van 1 citroen en 60 gr geraspte gember. Laat dit brouwsel nog een dag of twee afgedekt met neteldoek op je aanrecht staan.
- Zeef het gemberbier en giet het in beugelflessen.
- Laat de flessen nog ca. 2 dagen fermenteren op je aanrecht. Zo krijg je die lekkere prik.
- Daarna kan je het gemberbier drinken. Bewaar de flessen in de koelkast.
Serveertips:
- Met veel ijsblokjes en een schijfje citroen.
- In een cocktail met 20 ml gin, 10 ml vlierbloesemsiroop*, 10 ml vers citroensap en 100 ml gemberbier.
- Graag een pittig gemberbiertje? Voeg dan 10 kruidnagels* toe aan je gemberbierrecept.
Wist je dat?
Ondanks wat de naam doet vermoeden is gemberbier niet of slecht zeer licht alcoholisch.
Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Natalie Schrauwen van Les Odettes.