Jam maken - alle recepten op een rij!

Maak heerlijke jam van aardbeien, abrikozen of kersen en geniet zo lang mogelijk van fruit uit het seizoen.

Je kunt van bijna alle vruchten jam maken. Je moet alleen letten op het pectinegehalte van het fruit waar je de jam van wilt maken. Jam van vruchten met een laag pectinegehalte (bv. kersen, aardbeien, frambozen en abrikozen) dikt niet goed in. Gebruik hiervoor geleisuiker i.p.v. gewone suiker. Van fruit met een hoog pectinegehalte (bv. appels, pruimen en citrusfruit) kan je ook jam maken met gewone suiker, omdat dit wel goed indikt. Of combineer vruchten met verschillende pectinegehaltes om de jam goed te laten indikken, voeg bv. aan aardbeienjam citroensap toe.

Tip: Zet, om jam te laten indikken, het vuur goed hoog en laat de jam flink doorkoken. Controleer of de jam voldoende ingedikt is, door op een koud bordje (plaats er van te voren enkele in de koelkast) een lepel jam te doen. Zet het bordje met jam 30 seconden terug in de koelkast en trek daarna met je vinger door het midden van de jam – als het oppervlak begint te rimpelen, is de jam klaar en mag de pan van het vuur.

Recepten voor jam:

Van aardbeienjam tot blauwe bessen compote; bekijk hieronder alle jam recepten en ga heerlijk aan de slag met jouw favoriete fruit!

Wat heb je nodig om jam te maken?

Van lege jampotten met bijpassende deksels tot handige hittebestendige trechter van RVS, je vindt alles wat je nodig hebt voor het maken van jam in de categorie inmaakpotten.