Basisrecept voor vegan-donuts
Voor 6 donuts
Ingrediënten:
• 215 g bloem
• 1 el gemalen lijnzaad
• 1 tl gist
• 2 el suiker
• ½ tl bakpoeder
• ¼ tl extract naar keuze (bijvoorbeeld vanille-extract of vanille pasta)
• 3 el gesmolten kokosolie of andere neutrale plantaardige olie
• 120 lauwwarm water
Benodigheden: donutvorm, maatbeker, beslagkom, appelboor, theedoek.
Bereiding:
- Meng water, suiker en gist in een maatbeker of glas.
- Roer het geheel zodat de suiker goed oplost.
- Laat het staan totdat er een laagje schuim op staat. De gist is dan geactiveerd.
- Meng in een kom alle overige ingrediënten, voeg nu het gistmensgel toe. Roer dit kort door.
- Het deeg kan wat plakkerig aanvoelen, wat normaal is voor donut-deeg.
- Is het te plakkerig? Voeg dan wat bloem toe. Kneed het tot een mooi geheel en zet het 1 uur op een tochtvrije, warme plek. Bedek het met een warme, vochtige theedoek.
- Kneed het deeg nogmaals door en rol het uit tot een rechthoek van ongeveer 2 cm dik.
- Steek dan rondjes uit met behulp van en glas of uitsteekvormpje (9 cm doorsnee) en maak de gaten in het midden van de donut met een appelboor.
- Leg het deeg in de bakvorm en zet het weer afgedekt op en warme plek, deze keer voor een half uurtje.
- Bak de donuts daarna op 175 graden voor ongeveer 10 minuten, laat ze afkoelen en voeg een topping naar keuze toe. Wij kozen voor gepureerde verse aardbeien met poedersuiker en rozenblaadjes!