Roomborstplaat
Voor ca. 4-6 stuks
Bereidingstijd: ca. 40 minuten (incl. 25-30 min. afkoelen)
Ingrediënten:
• 250 g witte basterdsuiker of fijne kristalsuiker
• 5 el ongeklopte slagroom
Bereidingstijd: ca. 40 minuten (incl. 25-30 min. afkoelen)
Ingrediënten:
• 250 g witte basterdsuiker of fijne kristalsuiker
• 5 el ongeklopte slagroom
• 1 tl vanille-extract
• 2 el water + extra
• 5 g boter + extra om in te vetten
• evt. voor variaties: 3 tl cacaopoeder of instantkoffiepoeder, 2 el in rum geweekte rozijnen
Benodigdheden: 4-6 borstplaatvormpjes hart, 5,5 en/of 8 cm*, weegschaal*, maatbeker*, maatlepeltjes*, steelpan met dikke bodem*, pollepel, grote houten snijplank*, kommetje*, bakpapier
*Deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille
• 5 g boter + extra om in te vetten
• evt. voor variaties: 3 tl cacaopoeder of instantkoffiepoeder, 2 el in rum geweekte rozijnen
Benodigdheden: 4-6 borstplaatvormpjes hart, 5,5 en/of 8 cm*, weegschaal*, maatbeker*, maatlepeltjes*, steelpan met dikke bodem*, pollepel, grote houten snijplank*, kommetje*, bakpapier
*Deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille
Bereiding:
Tip: Op dit recept kan je volop variëren. Voor chocoladeborstplaat meng je 3 tl cacaopoeder door de suiker, voor koffieborstplaat 3 tl instantkoffiepoeder. Ook erg lekker: voeg 1 el in rum geweekte, goed afgegoten rozijnen bij de suikermassa.
- Vet een flink stuk bakpapier in met boter en leg het op je snijplank.
- Vet de borstplaatvormen in aan de binnenkant en leg ze op het bakpapier. Controleer of ze goed sluiten, ze moeten vlak op het papier liggen zonder 'kieren' aan de onderkant.
- Vul een kommetje met koud water en zet apart.
- Breng de suiker met de room, het water, de boter en het vanille-extract in je steelpan op laag vuur al roerende aan de kook. Blijf roeren en laat 3-5 min. zachtjes koken. Test nu of de gesmolten massa goed is: laat een druppel van je lepel in het koude water vallen, er moet meteen een bolletje vormen. Zet meteen het vuur uit. Zo niet, laat de suikermassa nog even doorkoken.
- Haal de pan direct van het vuur en blijf continu roeren. De suikermassa wordt nu dikker en ondoorzichtig. Giet het snel in de vormpjes, tot ca. halverwege.
- Laat de borstplaat 10-15 min. afkoelen. Leg dan de vormpjes op hun kant en laat ze zo nog 10 min. afkoelen.
- Leg de vormpjes weer vlak, laat nog een paar minuten afkoelen en verwijder dan – voorzichtig! – de metalen vorm. Trek de sluitpin omhoog terwijl je het vormpje op zijn plaats houdt. Laat dan de vorm rustig loskomen van de borstplaat.
Tip: Op dit recept kan je volop variëren. Voor chocoladeborstplaat meng je 3 tl cacaopoeder door de suiker, voor koffieborstplaat 3 tl instantkoffiepoeder. Ook erg lekker: voeg 1 el in rum geweekte, goed afgegoten rozijnen bij de suikermassa.