Crema catalana
Ingrediënten
6 eierdooiers (de eiwitten worden niet gebruikt)
50 cl melk
12 cl slagroom
100 g witte basterdsuiker
20 g maïzena
zest/rasp van 1 sinaasappel
1 kaneelstokje
1 vanillestokje
Voor het suikerlaagje
enkele eetlepels kristalsuiker
enkele eetlepels bruine suiker
Bereiding
- Voeg de melk en de room samen in een kookpot/pan. Doe de sinaasappelzest en het kaneelstokje er ook bij.
- Snij het vanillestokje open en schraap de zaadjes er zorgvuldig uit. Voeg de zaadjes en de vanillestokje toe aan het melkmengsel.
- Verhit het mengsel op een zacht vuur.
- Doe intussen de eierdooiers in een kom. Voeg de suiker toe en klop met een garde tot alles goed gemengd is.
- Voeg de maïzena toe en klop opnieuw.
- Zeef de warme kruidige melk en giet ze bij het eimengsel. Meng alles kort met een garde en giet dan terug in de kookpot/pan.
- Verhit op een zacht vuur en blijf roeren met de garde tot de crème voldoende gebonden is. Laat even doorkoken en haal de pot/pan dan van het vuur.
- Giet de warme vanillecrème in vuurvaste schaaltjes. Plaats deze enkele uren in de koelkast tot de 'crema catalana' is opgesteven.
- Haal vlak voor het serveren de schaaltjes uit de koelkast en bestrooi ze met een fijn laagje van de suikermix.
- Smelt de suiker tot een krokant laagje m.b.v. een kleine gasbrander of onder een voorverwamde ovengrill.