Crumble met appel en blauwe bessen
INGREDIËNTEN
- 150 g bloem
- 1 theelepel koekkruiden
- 100 g ijskoude boter + extra om in te vetten
- 25 g havermout
- 75 g lichtbruine suiker
Voor het fruit
- 3 friszure appels, bv. Elstar of Goudreinette
- een klontje boter
- 50 g witte (basterd)suiker
- 1 vanillestokje of 1 el vanille-extract of vanillepasta
- 200 g blauwe bessen
BENODIGDHEDEN
Weegschaal, kom, mesje, snijplank, appelboor, pan/pot, taartvorm porselein 32 x 21 cm.
Tip 1: Op dit recept kan je eindeloos variëren, zowel met het fruit als de specerijen. Gebruik bv. peren i.p.v. appels, en stoof die met wat vijfkruidenpoeder, een steranijsje en geraspte sinaasappelschil.
Tip 2: Heerlijk met Griekse yoghurt met wat honing en versgeraspte gember erdoor.
BEREIDING
- Verwarm je oven voor op 180 ºC.
- Doe de bloem en de koekkruiden in een grote kom.
- Snijd de boter in kleine blokjes en verdeel deze over de bloem. Wrijf boter en bloem met je vingers samen tot grof kruim. Werk zo snel mogelijk, anders plakt het aan elkaar.
- Meng de havermout en de suiker erdoor.
- Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd ze in blokjes.
- Smelt de boter en stoof de appelblokjes een beetje zacht met de suiker.
- Snijd het vanillestokje in de lengte open. Schraap de zaadjes er met een scherp mes uit en doe ze bij de appelblokjes. Vanille-extract of -pasta gebruiken kan ook.
- Laat de appels wat afkoelen en schep voorzichtig de blauwe bessen erdoor.
- Vet de taartvorm in met boter. Doe het fruit in de vorm en verdeel de deegkruimels erover.
- Bak de crumble 30 – 45 minuten in de voorverwarmde oven.
- Serveer de crumble warm of lauwwarm met vanille-ijs en/of opgeklopte slagroom.