Engelse broodpudding
Voor 4 personen
Ingrediënten:
• 8 sneetjes oud wit brood
• 1 tl kaneelpoeder*
• handvol rozijnen, geweekt in water
• 0,75 l halfvolle melk
• ½ vanillestokje*
• 6 eierdooiers
• 90 g suiker
• 15 g bloem
• 20 g maïzena
Benodigdheden: kookpot, snijmesje*, pollepel*, keukenmixer, kom*, garde*, ovenschaal*, bakkwastje*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille
Bereiding:
- Maak eerst de vanille custard: doe de melk in een kookpot.
- Snij het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap er de zaadjes uit.
- Voeg de vanillezaadjes en het vanillestokje bij de melk en breng zachtjes aan de kook.
- Mix intussen in een kom de eierdooiers met de suiker tot je een witte, gladde massa krijgt.
- Voeg hier de bloem en de maïzena bij en meng goed.
- Giet een beetje van de warme melk op het eimengsel en meng dit goed door.
- Giet dan het eimengsel bij de rest van de melk en breng het geheel al roerend terug aan de kook. Verwijder het vanillestokje.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Snijd de boterhammen in driehoekjes en schik ze ‘dakpangewijs’ in een ingevette ovenschaal.
- Strooi er de rozijnen over en giet er nadien de vanillecustard over.
- Bestrooi met wat kaneelpoeder.
- Bak de broodpudding ca. 20 minuten in de oven tot het brood lichtbruin gebakken is.
- Laat de broodpudding afkoelen en serveer met een bolletje ijs of een lepeltje slagroom.
Tip: broodpudding maken is de ideale manier om restjes brood op te maken. Probeer ook deze combinaties eens: briochebrood met stukjes chocolade en verse frambozen of in stukjes gescheurd stokbrood met gedroogde vruchten en whisky.
Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Manon Van Aerschot van Macaron Manon.