Sabayon
Sabayon, ook bekend als zabaglione, is een heerlijk Italiaans dessert dat bestaat uit slechts enkele eenvoudige ingrediënten: eierdooiers, suiker en meestal een zoete wijn. Het wordt vaak geserveerd als een romige saus met een lichte, luchtige textuur.
Om sabayon te maken, klop je de eierdooiers en suiker samen in een hittebestendige kom. Vervolgens voeg je de zoete wijn toe en klop je het mengsel boven een pan met zacht kokend water (au bain-marie) totdat het dikker wordt en een lichte, schuimige consistentie bereikt. Dit proces zorgt ervoor dat de eieren gaar worden zonder te stollen.
Sabayon kan op zichzelf worden genoten, maar wordt vaak geserveerd met vers fruit, zoals aardbeien of perziken, of als topping voor desserts zoals ijs. Het is een elegant en smaakvol dessert dat perfect is voor speciale gelegenheden of gewoon als traktatie wanneer je zin hebt in iets heerlijks en zelfgemaakts.
Voor 4 personen
Ingrediënten:
Voor dit recept gebruiken we een lege, halve eierschaal om de hoeveelheden af te wegen.
• 5 eidooiers
• 8x een lege eierschaal met zoete witte dessertwijn (bv. Sauternes)
• 4x een lege eierschaal met suiker
Benodigdheden: steelpannetje*, garde*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille
Bereiding:
- Doe de eidooiers met de wijn en de suiker in een pannetje en klop ze goed los.
- Zet het pannetje op een zacht vuur en klop met een garde tot je een schuimige sabayon krijgt. Roer in de vorm van een 8 en werk tijdens het kloppen vanuit de pols.
- Serveer meteen, met een bolletje vanille-ijs of seizoensfruit.
Tip: ook lekker met limoncello in plaats van zoete wijn.
Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Els Debremaeker van Njamelicious.