Basisrecept risotto
Voor 2 personen
Ingrediënten:
• 1,5 l groentebouillon
• 50 g boter
• 1 ui, fijngesnipperd
• 300 g rijst (Arborio of Carnaroli)*
• 1 glas witte wijn
• 50 g Parmezaanse kaas, fijngeraspt
• handvol fijngesnipperde verse kruiden (basilicum, peterselie, bieslook)
• zout en zwarte peper*
Benodigdheden: koekenpan*, houten lepel met gat*, snijmesje*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille
Bereiding:
- Fruit de ui met 1/3 van de boter in een pan met dikke bodem en voeg vervolgens de rijst toe.
- Roer goed om tot de rijst glazig is en de randen transparant lijken.
- Giet de wijn in de pan en laat deze volledig verdampen.
- Voeg een deel van de bouillon toe tot de rijst onder staat en roer om tot de vloeistof volledig verdampt is.
- Blijf beetje bij beetje de bouillon toevoegen en de rijst omroeren gedurende 20-25 minuten tot de rijst beetgaar, ‘al dente’ is. Let op: kook de rijst niet te lang, de rijst gaart nog door.
- Haal van het vuur en roer de resterende boter en de Parmezaanse kaas door de risotto.
- Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper en voeg de verse kruiden toe.
Tip: Een heerlijke variatie op dit basisrecept is risotto met paddenstoelen. Bak hiervoor, tijdens het bereiden van de risotto, gemengde paddenstoelen, zoals (kastagne)champignons, cantharellen, hoorn van overvloed/trompettes des morts, verse of gedroogde en geweekte porcini etc. in een beetje boter. Meng 2/3 van de gebakken paddenstoelen door de risotto ca. 5 minuten voordat de rijst gaar is. Schep de resterende paddenstoelen over de risotto bij het opdienen en schaaf er nog wat Parmezaanse kaas overheen.