Basisrecept risotto

basisrecept risotto

Voor 2 personen

Ingrediënten:

• 1,5 l groentebouillon
• 50 g boter
• 1 ui, fijngesnipperd
• 300 g rijst (Arborio of Carnaroli)*
• 1 glas witte wijn
• 50 g Parmezaanse kaas, fijngeraspt
• handvol fijngesnipperde verse kruiden (basilicum, peterselie, bieslook)
• zout en zwarte peper*    

Benodigdheden: koekenpan*, houten lepel met gat*, snijmesje*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding:

  1. Fruit de ui met 1/3 van de boter in een pan met dikke bodem en voeg vervolgens de rijst toe.
  2. Roer goed om tot de rijst glazig is en de randen transparant lijken.
  3. Giet de wijn in de pan en laat deze volledig verdampen.
  4. Voeg een deel van de bouillon toe tot de rijst onder staat en roer om tot de vloeistof volledig verdampt is.
  5. Blijf beetje bij beetje de bouillon toevoegen en de rijst omroeren gedurende 20-25 minuten tot de rijst beetgaar, ‘al dente’ is. Let op: kook de rijst niet te lang, de rijst gaart nog door.
  6. Haal van het vuur en roer de resterende boter en de Parmezaanse kaas door de risotto.
  7. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper en voeg de verse kruiden toe. 


Tip: Een heerlijke variatie op dit basisrecept is risotto met paddenstoelen. Bak hiervoor, tijdens het bereiden van de risotto, gemengde paddenstoelen, zoals (kastagne)champignons, cantharellen, hoorn van overvloed/trompettes des morts, verse of gedroogde en geweekte porcini etc. in een beetje boter. Meng 2/3 van de gebakken paddenstoelen door de risotto ca. 5 minuten voordat de rijst gaar is. Schep de resterende paddenstoelen over de risotto bij het opdienen en schaaf er nog wat Parmezaanse kaas overheen.