Ravioli met ricotta en citroen
Voor 2-4 personen
Ingrediënten:
Voor het pastadeeg
• 400 gram pastameel van durum tarwe* + extra bloem om te bestuiven
• 4 eieren
• 1 el olijfolie*
• fijn zeezout*
Voor de raviolivulling
• 250 gram ricotta
• 150 gram Parmezaanse kaas, geraspt + extra om te serveren
• blaadjes van 2 takjes salie, fijngesneden
• geraspte schil van 1 citroen
Voor de walnoten-rucolapesto
• 2 handjes rucola + extra om te serveren
• 50 gram walnoten, grof gehakt + extra om te serveren
• 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
• 1 teentje knoflook, fijngehakt
• olijfolie*
• versgemalen zwarte peper*, fijn zeezout*
Benodigdheden: kom*, fijne rasp*, grote snijplank*, mes*, deegroller* of pastamachine*, uitsteekvorm voor ravioli vierkant* of radeerroller*, kookpot/pan, vijzel* of keukenmachine, rasp voor Parmezaanse kaas*
*Verkrijgbaar bij Dille & Kamille
Bereiding:
- Stort het meel op het aanrecht, maak een bergje met in het midden een kuiltje en breek hierin de eieren.
- Meng de eieren met een vork of je vingers los en neem tijdens het mengen steeds een beetje meel van de rand mee.
- Meng gelijkmatig steeds wat meer meel door de eieren totdat het mengsel niet meer zo vloeibaar is.
- Schep de rest van de bloem erdoor en voeg olijfolie en zout toe.
- Kneed het deeg ongeveer 10 minuten tot het een elastisch en stevig is.
- Voeg, als het deeg te zacht is, nog wat extra bloem toe; als het deeg te droog aanvoelt, doe je er een beetje koud water bij.
- Wikkel het deeg in plasticfolie en laat 1/2 uur rusten in de koelkast.
- Maak ondertussen de raviolivulling door alle ingrediënten voor de vulling te mengen in een kom. Breng op smaak met peper en zout.
- Haal het deeg uit de koelkast en snijd in vier gelijke stukken.
- Bestuif een werkblad of aanrecht met bloem. Rol elk stuk deeg uit tot een dunne lap van ongeveer 3 mm dik met een deegroller of gebruik een pastamachine.
- Vouw elke deeglap dubbel en snijd door bij de vouwrand zodat je twee gelijke stukken krijgt.
- Schep op de ene deeghelft hoopjes vulling en leg de andere deeghelft erover heen.
- Druk de ravioli uit met een uitsteekvorm of snijd vierkanten uit met een radeerroller. Druk de randen dicht met een vork.
- Breng een pan met ruim water aan de kook met wat zout. Leg de ravioli voorzichtig in het water en kook de ravioli in ongeveer 6 minuten beetgaar. Giet af en houd warm.
- Maak ondertussen de walnoten-rucolapesto. Doe de ingrediënten voor de pesto in de vijzel of keukenmachine en maal tot een grove pesto.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Schep de ravioli op een voorverwarmd bord. Serveer de ravioli met de walnoten-rucolapesto en nog wat extra Parmezaanse kaas, walnoten en rucola.
Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Maura van Yellow Lemon Tree blog, www.yellowlemontreeblog.com