3 soorten hummus

Mmm… hummus! Deze puree op basis van kikkererwten is bijvoorbeeld heerlijk op een cracker, als dip voor rauwkost of met flatbread. Hieronder vind je een basisrecept voor hummus en twee variaties.

Boodschappenlijst

Ingrediënten

Voor het basisrecept

Extra voor de hummus met pompoen en vadouvan

Ingrediënten

Extra voor de hummus met geroosterde paprika en harissa

Benodigdheden

  • Kom*
  • Keukenmachine of staafmixer

*Verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding

Basisrecept

  1. Was de kikkererwten en laat 6 - 8 uur weken in ruim water met 20 g dubbelkoolzure soda.
  2. Spoel af, laat goed uitlekken en kook de kikkererwten, met de andere 20 g soda, in ongeveer 45 minuten gaar.
  3. Giet af en vang het kookvocht op.
  4. Doe de afgekoelde kikkererwten in de kom. Voeg een flinke theelepel hummus mix, de tahin, de knoflook, het zout en citroensap toe en pureer tot een gladde hummus. Bij gebruik van een keukenmachine laat je de ingrediënten minstens 10 minuten draaien.
  5. Maak de hummus dunner met wat kookvocht en breng op smaak met zout en citroensap.

Hummus met pompoen en vadouvan

  1. Volg de stappen van het basisrecept. Vervang bij stap 4 de hummus mix door 1 theelepel vadouvan.
  2. Verwarm de oven voor op 180° C. Maak de pompoen schoon, snij in blokjes en verdeel, met een scheut olijfolie, over een bakplaat of ovenschaal.
  3. Rooster de pompoen ongeveer 20 minuten in de oven tot de blokjes zacht genoeg zijn om te pureren.
  4. Doe de pompoen bij de rest van de ingrediënten van het basisrecept (stap 4) en pureer tot een gladde hummus.
  5. Garneer met geroosterd sesamzaad, koriander en een eetlepel olijfolie.

Hummus met geroosterde paprika, harissa en knapperige kikkererwten

  1. Volg de stappen van het basisrecept. Bij deze variant rooster je de knoflook in de schil.
  2. Verwarm de oven voor op 180° C. Spoel de kikkererwten af in een vergiet. Laat goed uitlekken en dep eventueel droog met een schone theedoek.
  3. Rooster de paprika’s, kikkererwten en teentjes knoflook ongeveer 20 minuten in de oven.
  4. Verwijder het zwarte velletje van de paprika’s, druk de knoflook uit de schil en pureer met de rest van de ingrediënten van het basisrecept (stap 4) tot een gladde hummus.
  5. Bestrooi de geroosterde kikkererwten met zout.
  6. Meng 1 theelepel harissa mix met 1 eetlepel olijfolie en roer de helft door de hummus.
  7. Besprenkel de hummus met de rest van de harissa en garneer met de knapperige kikkererwten en fijngesneden peterselie.