Kruidenbouillon
Boodschappenlijst
Ingrediënten
Voor 2 l bouillon
- 2 tenen knoflook
- 3 sjalotten
- 2 preien
- 2 winterpenen
- 3 stengels bleekselderij
- 8 peperkorrels zwart*
- 8 korianderzaadjes heel*
- 3 jeneverbessen*
- 1 laurierblaadje*
- 1 ½ el zeezout met chilipeper*
- 3 l koud water
Bereiding
- Maak de groenten schoon en snij ze fijn.
- Doe het water in de pan, voeg alle ingrediënten toe en breng aan de kook.
- Zet het vuur uit en laat de bouillon minimaal 8 uur trekken.
- Giet door de zeef en laat vervolgens tot twee derde inkoken (zonder deksel op de pan en op laag vuur) voor een sterkere smaak.
- De bouillon is klaar en te gebruiken als basis voor sauzen en soepen.
Tip: heb je restjes groenten over of groenten die niet meer zo mooi zijn? Bewaar ze in de vriezer tot je genoeg hebt om bouillon van te maken. Zo hoef je niks weg te gooien!