Linzensoep met knoflookcroutons
Voor 4 personen
Ingrediënten:
Voor de soep
• 3 stengels bleekselderij
• 3 wortels
• 2 uien
• 2 tenen knoflook
• Scheut olijfolie
• 250 gram gedroogde rode linzen
• 1 blik tomaten
• 1 tl komijnpoeder
• 1 gedroogd chilipepertje
• 1 laurierblad
• 1 liter groentebouillon
• Peper en zeezout
• 1 tl korianderpoeder
Voor de knoflookcroutons
• (ongesneden) oud brood
• Olijfolie
• 2 tenen knoflook
• Zeezout
• (ongesneden) oud brood
• Olijfolie
• 2 tenen knoflook
• Zeezout
Voor erbij
• Kwark of yoghurt
• Koriander
- Snijd de bleekselderij, wortels, uien en knoflook in stukken.
- Verhit een scheut olijfolie in een soeppan.
- Doe de groenten samen met het laurierblad en chilipeper in de pan.
- Voeg peper en zout toe.
- Bak de groenten 5 minuten op matig vuur.
- Voeg dan de tomaten uit blik, komijnpoeder, korianderpoeder, bouillon en gedroogde linzen toe.
- Breng het geheel aan de kook en laat de soep met deksel op de pan 30-40 minuten zachtjes pruttelen.
- Maak ondertussen de knoflookcroutons.
- Snijd het brood in blokjes en de knoflook in plakjes.
- Verhit flink wat olijfolie in een koekenpan.
- Doe het brood met de knoflook in de pan en bak op hoog vuur tot de croutons bruin kleuren.
- Bestrooi de croutons met zout en doe in een bakje.
- Haal de soep van het vuur als de linzen gaar zijn.
- Verwijder het chilipepertje en het laurierblad.
- Pureer de soep met een staafmixer of in de blender zo glad als je wilt.
- Schep de soep in kommen en serveer met de croutons, kwark en verse koriander.
Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Maura van Yellow Lemon Tree blog, www.yellowlemontreeblog.com