- Home
- Laat je inspireren
- Recepten
- Soep
- Bechamelsaus
Bechamelsaus
Met dit basisrecept maak je in een keer een flinke hoeveelheid bechamelsaus. Handig om in de koelkast te bewaren en er later allerlei lekkere gerechten mee te bereiden!
Boodschappenlijst
Ingrediënten
Voor 1 liter saus
- 50 g boter
- 60 g bloem
- 1 l (soja)melk
- 2 laurierblaadjes*
- Nootmuskaat*
- Peperkorrels zwart*
- Zout*
- Sap van citroen
- Rasp van citroenschil
Benodigdheden
- Garde*
- Nootmuskaatrasp*
- Pepermolen*
- Citroenknijpertje*
- Citroenschilrasp/zesteur*
- Beugelpot glas, 1 l*
*Verkrijgbaar bij Dille & Kamille
Bereiding
- Smelt de boter in een ruime pan op middelhoog vuur. Laat de boter niet te bruin worden.
- Haal de pan van het vuur.
- Meng er de bloem door en laat het geheel op laag vuur nog even garen. Roer af en toe door.
- Voeg op laag vuur al roerend de melk in drie delen toe.
- Zodra de melk goed is opgenomen, voeg je het volgende deel toe. Herhaal tot alles vermengd is tot een gladde massa. Blijf ondertussen roeren met de garde.
- Voeg de laurier toe en laat de saus 5 minuten doorkoken zodat de bloemsmaak verdwijnt.
- Breng op smaak met nootmuskaat, peper, zout en citroensap- en rasp.
- Bewaar de bechamelsaus in een luchtdichte pot. De saus is 5 à 6 dagen houdbaar in de koelkast.
Tip: Je kunt de saus ook maken met olijfolie* in plaats van boter. Hiervoor vervang je de 50 g boter door 5 el olijfolie.