Duurzaam, groen en gelukkig wonen: zo doe je dat!
Steeds meer nieuwbouwhuizen worden zo duurzaam mogelijk gebouwd, en als mensen hun huis verbouwen houden ze ook vaak rekening met het milieu. Maar duurzaam wonen gaat over zoveel meer dan bijvoorbeeld zonnepanelen – het gaat om alle dagelijkse (interieur)keuzes die je maakt. Wij geven je op deze pagina een aantal handige tips voor duurzaam wonen.
Maak bewuste interieurkeuzes
Ben jij ook zo dol op het veranderen van je interieur? Dit kan een behoorlijke klus zijn: het ene jaar is hout helemaal het einde, het jaar erop voel je je aangetrokken tot kleur, of juist veel riet en raffia. Je wilt natuurlijk wel je huis zo duurzaam mogelijk inrichten, zodat je niet elke keer weer nieuwe spullen hoeft te kopen. Maar hoe doe je dit? Zorg voor een niet-modieuze basis waar je sowieso dol op bent, en verander af en toe een kussentje of ander accessoire. Bewaar alles wat je even niet gebruikt voor later, geef het weg aan de plaatselijke kringloop of verkoop het.
Groen in huis
Wij houden van veel groen in huis! Planten staan niet alleen goed in je woonkamer, ze hebben ook zeker een functie: ze zetten namelijk de lucht die we uitademen om in verse zuurstof. Benieuwd hoe je je planten optimaal verzorgt? Lees onze tips voor je kamerplanten hier.
Kies tweedehands
Wij geloven in de schoonheid van het onvolmaakte: het combineren van gloednieuwe woonspulletjes met mooie kringloopvondsten. Dat maakt van een huis een thuis! Vind je het lastig om mooie schatten te vinden bij de kringloop, of op een tweedehands website? Maak een moodboard via Pinterest en lees onze 5 tips om tweedehands pareltjes te vinden.
Deel en ruil!
Niet alleen je interieur hoeft tweedehands te zijn natuurlijk, kijk ook eens naar kleding of boeken. En nog leuker: nodig je vriendinnen uit voor een avondje kleding of boeken ruilen met elkaar. Ze hebben er een mooi gezegde voor in het Engels: one man's trash is another man's treasure. Delen maar! Hier vind je een lijst van leuke, lokale initiatieven.
Repareer je eigen kleding, textiel, meubels…
Een ietwat afgebladderde koffietafel, die mok waar een stukje vanaf is gestoten, een blouse die een knoopje mist, dat ene mooie tafelkleed met een scheurtje… Dit hoef je natuurlijk niet weg te gooien! Zorg voor een eigen, duurzame repairkit: naald en draad, leuke patches om kleding mee te repareren, stevige lijm, (natuurlijke) verf… Zo kun je ten alle tijden van alles repareren in en rondom huis. Op zoek naar inspiratie? Wij repareerden een schaaltje met goudverf, dit heet kintsugi. Lees hier hoe je dat doet!
Kies voor natuurlijke materialen
Eerlijke materialen zijn over het algemeen natuurlijke of gerecyclede materialen. Denk aan hout, bamboe, riet, rotan, natuurlijke stoffen zoals wol, katoen, vilt, jute of gerecycled plastic of glas. Zorg ook dat de materialen stevig zijn, dan gaan ze lekker lang mee en zijn ze vaak eenvoudig te repareren. Kies bij voorkeur materialen met een keurmerk: zoals GOT voor katoen of FSC voor hout.
Verwarm jezelf, niet je huis
De herfst staat weer voor de deur en een lekker warm gestookt huis is wellicht aangenaam, maar uiteindelijk zie je het wel terug in je energierekening en het is natuurlijk niet goed voor het milieu. Dus zet de kachel een graadje lager, trek een lekker dik vest aan, ga op zoek naar leuke pantoffels of dikke sokken en doe de gordijnen in de avonduren lekker dicht.
Recycle, upcycle of downcycle!
Eigenlijk is recycling een verzamelnaam voor upcyclen en downcyclen. Upcyclen is een vorm van recycling waarbij het product wordt verwerkt tot één of meerdere nieuwe producten. Het uitgangspunt bij upcyclen is dat de kwaliteit van de producten niet omlaag gaat, maar zelfs nog beter wordt. Een oud product kan worden omgetoverd tot iets nieuws. Bij downcyclen wordt er juist iets van minder waarde van gemaakt: een oude trui wordt bijvoorbeeld verwerkt tot katoendraad, wat weer ergens voor gebruikt kan worden.
Voor alles geldt dat je het kunt recyclen. Materialen, meubels, accessoires en natuurlijk je afval. Maak er iemand anders blij mee, geef bijvoorbeeld een oud meubelstuk een nieuwe functie of breng het naar een kringloopwinkel. Meer inspiratie? Lees hier onze recycletips die je meteen kunt toepassen!