Koelkast en keukenkastjes reinigen

De keuken wordt dagelijks intensief gebruikt. Het schoonmaken van de koelkast en keukenkastjes is dan ook een flinke klus. Met onze tips (en een muziekje aan) gaat het lukken!

Voordat je begint...

  • Voor het opruimen en schoonmaken van de koelkast en keukenkastjes is ruimte nodig. Maak daarom eerst het aanrecht leeg en zorg dat er een vuilnisbak in de buurt staat.
  • Bekijk ook of je kwetsbare materialen, zoals natuursteen en marmer of kranen van geborsteld staal of gespoten kranen, in de keuken hebt. Bij twijfel kan je het schoonmaakmiddel beter eerst even testen op een klein oppervlak. Gebruik zachte borstels, doekjes en sponzen en spoel altijd goed na.

Koelkast schoonmaken

Haal de stekker uit de koelkast en vriezer en haal alle producten eruit. Controleer ondertussen de houdbaarheidsdatum en/of de versheid ervan. Zet de producten die je wil bewaren op het aanrecht.

Zet, als de vriezer leeg is, een pan met heet water in het vriesvak en doe hem dicht. Zo ontdooit de vriezer sneller.

Haal de lades en planken uit de koelkast, maak een sopje van warm water en reinig hiermee alle losse onderdelen. Droog ze vervolgens goed af met een schone theedoek.  Lees in deze blog welke sopjes en allesreinigers je maakt met onze natuurlijke schoonmaakmiddelen >

Maak nu de binnenkant van de koelkast en de vriezer schoon. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld sodiumpercarbonaat gebruiken, dat heeft een desinfecterende werking. Let er hierbij op dat de korrels van de sodiumpercarbonaat niet helemaal oplossen. Na het schoonmaken kan je daarom het beste alles nog even afnemen met een vochtige doek.

Doe de schone planken en lades terug in de koelkast en plaats de inhoud weer terug. Als de vriezer ontdooit is, kan ook de rest van de producten terug.

Keukenkastjes schoonmaken

Haal de keukenkastjes één voor één leeg. Controleer ook hier de houdbaarheidsdatum van de producten.

Maak de kastjes schoon met behulp van de stofzuiger en neem de binnenkant vervolgens af met een sopje.

Controleer of opengemaakte pakken en zakken goed dichtzitten en sluit ze, als dat nodig is, af met een sluitclip of knijper. Je kunt de inhoud ook overgieten in luchtdichte, afsluitbare potten.  

Zet alle producten terug in de keukenkastjes.

Op de buitenkant van de koelkast en keukenkastjes kan na verloop van tijd een vettig laagje komen te zitten (of vette vingerafdrukken). Neem daarom als laatste de deurtjes af met een sopje van schoonmaakazijngel (20 ml per liter water), warm water en een handje dubbelkoolzure soda. De dubbelkoolzure soda kun je eerst oplossen in een beetje heet water, dan lossen de korrels beter op. Droog na met een schone, pluisvrije doek.


Deze schoonmaakmiddelen gebruiken we voor de koelkast en keukenkastjes

Schooonmaakazijngel

Met deze sterk geconcentreerde schoonmaakazijngel ontvet en ontkalk je de keuken, badkamer en maak je ramen stralend schoon. De krachtige gel-vorm hecht zich beter aan het oppervlak dan vloeibare schoonmaakazijn en zorgt voor een perfect schoon resultaat. Voor onder andere metaal, tegels, glas en natuursteen.

Dubbelkoolzure soda

Dubbelkoolzure soda ontvet en verheldert. Het kan ook voor de gekleurde was worden gebruikt. Ook helpt soda tegen vervelende geurtjes. Dubbelkoolzure soda kom je ook tegen als baking soda, zuiveringszout of natriumbicarbonaat. De soda die we hier gebruiken om schoon te maken, is niet geschikt voor consumptie.

Sodiumpercarbonaat

Een krachtige reiniger die vlekken verwijdert uit de witte was en wit wasgoed echt wit houdt. Sodiumpercarbonaat bruist de vlek weg, het is niet blekend en dus ook veilig om te gebruiken voor gekleurde kleding. Doordat het een desinfecterende werking heeft, kun je het ook gebruiken voor het schoonmaken van de koelkast, de kattenbak, het reinigen van vieze voegen en nog veel meer.