Paasstol Dille & Kamille

Ingrediënten:

  • 100 g rozijnen
  • 30 g rum (of appelsap)
  • 1 tl instant gist
  • 200 ml plantaardige melk
  • 350 g bloem
  • 70 g zoete aardappel, gekookt en afgekoeld
  • 40 g rietsuiker
  • 1 tl vanille-extract of oranjebloesem*
  • 0,5 tl gemalen kaneel*
  • 0,5 tl gemalen nootmuskaat*
  • Rasp van 1 limoen
  • 6 g fijn zout*
  • 35 g extra vierge olijfolie*
  • 110 g sukadeblokjes
  • 60 g hazelnoten, grof gehakt

Voor de amandelspijs:

  • 100 g amandelmeel
  • 100 g suiker
  • Rasp van 1 citroen
  • 1 eetlepel appelmoes

*Verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding:

Maak eerst de amandelspijs door de ingrediënten goed door elkaar te mengen. Maak er dan een rol van, van ongeveer 25 cm lengte en zet deze afgedekt in de koelkast om te rusten.

  1. Rozijnen wellen: Maak de rum warm en wel de rozijnen er minstens een half uur in.
  2. Gist activeren: Roer de gist door de melk en laat 5-10 minuten staan tot het opgelost is.
  3. Deeg maken: Maak een putje in de bloem en voeg daarin de melk met gist, zoete aardappel, suiker, vanille-extract, kaneel, nootmuskaat, limoenrasp, zout en olijfolie toe. Kneed met de hand tot een soepel deeg. Dit kan ook met een keukenmachine met deeghaak.
  4. Kneden: Blijf kneden tot je door het deeg heen kan kijken als je het tussen je vingers uitstrekt. Voeg de rumrozijnen, sukadeblokjes en gehakte walnoten toe en kneed ze goed door het deeg. Alternatief: rol het deeg uit, strooi de vruchten en noten erover en vouw het deeg tot alles goed is opgenomen. Gebruik wat bloem om plakken te voorkomen.
  5. Eerste rijs: Leg het deeg in een licht ingevette kom, dek losjes af met plasticfolie en laat 1-2 uur rijzen op een warme plek of in een lauwe oven tot bijna verdubbeld in volume. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  6. Vormen: Stort het gerezen deeg op een met bloem bestoven werkblad. Rol uit tot een rechthoek van ongeveer 2,5 cm dik.
  7. Amandelspijs toevoegen: Plaats de rol amandelspijs in het midden van het uitgerolde deeg. Vouw eerst de linkerkant over de amandelspijs en vervolgens de rechterkant over de linker, zodat de rand net iets links van het midden ligt. Druk met de onderkant van je hand of een smalle deegroller een inkeping langs de stol om de karakteristieke vorm te maken.
  8. Tweede rijs: Leg de stol op de bakplaat, dek losjes af en laat 40-60 minuten rijzen tot die iets gerezen is. Let op te veel uitstekende rozijnen en duw ze terug in het deeg, want die verbranden in de oven.
  9. Bakken: Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht). Bak de stol 25-30 minuten tot die goudbruin is. Laat afkoelen en versier met poedersuiker voor het serveren. 

Bekijk onze artikelen